Łosoś supreme z chrupiącą skórką podany z grillowaną pancettą i soczewicą z marchwią
Składniki na 2 osoby:
- 2 filety z łososia ze skórą,
- 200g surowego boczku pancetta pociętego w kostkę,
- 2 marchewki,
- 1 biała cebula,
- 200g zielonej soczewicy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- pieprz, sól,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki
Przepis: Podsmaż boczek, dodaj pocięte w kostkę marchewki, cebulę i soczewicę. Całość smaż kilka minut, podlej wodą i duś pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i kuminem. Łososia smaż na rozgrzanym oleju od strony skórki. Przewróć na drugą stronę po około 5 minutach i daj rybie dość na ciepłej patelni. Ułóż soczewicę z boczkiem a na wierzchu łososia chrupiącą skórką do góry. Dekoruj natką, polej oliwą. Gotowe
Kotleciki jagnięce z młodymi ziemniakami i pomidorkami w mięcie
Składniki na 2 osoby:
- 6 wyciętych z combra kotlecików jagnięcych z kostką,
- 400g młodych ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek mięty,
- 300g kolorowych pomidorków,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- odrobina masła
Przepis: Ziemniaki ugotuj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Okraś masłem. Kotleciki posmaruj olejem, posól i popieprz. Grilluj na patelni po 2 minuty z każdej ze stron. Odstaw do odpoczęcia w ciepłym miejscu. Pomidorki pokrój dowolnie, dopraw solą, pociętą miętą, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku. Podawaj jagnięcinę z ziemniakami i sałatką z pomidorów. Dekoruj miętą. Gotowe
Vege moussaka z bakłażana, młodych ziemniaków i szpinaku
Składniki na 6 osób:
- 3 bakłażany,
- 500g młodych ziemniaków,
- 300g szpinaku,
- 400g sera feta,
- 1 litr mleka,
- 1 kostka masła,
- 3 łyżki mąki,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Przepis: Potnij bakłażana w cienkie plastry, posmaruj olejem, posól i zgrilluj. Ziemniaki ugotuj, przestudź i pokrój w plastry. Szpinak umyj i osusz. Roztop kostkę masła i dodaj mąkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj do masy ciepłe mleko i mieszając stwórz gęsty beszamel. Posmaruj brytfankę olejem, ułóż plastry bakłażana, na wierzchu plastry ziemniaka i zalej połową beszamelu. Powtórz drugą warstwę, polej beszamelem. Na wierzchu zetrzyj fetę. Całość zapiecz w piekarniku przez około 25-35 minut. Podawaj gorące. Gotowe