Pytanie na Śniadanie

Aromatyczna kuchnia Kuby Steuermarka cz.1

Łosoś supreme z chrupiącą skórką podany z grillowaną pancettą i soczewicą z marchwią 
Składniki na 2 osoby: 
  • 2 filety z łososia ze skórą, 
  • 200g surowego boczku pancetta pociętego w kostkę, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 biała cebula, 
  • 200g zielonej soczewicy, 
  • 1 łyżeczka kuminu, 
  • pieprz, sól, 
  • olej do smażenia, 
  • natka pietruszki 
Przepis: Podsmaż boczek, dodaj pocięte w kostkę marchewki, cebulę i soczewicę. Całość smaż kilka minut, podlej wodą i duś pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i kuminem. Łososia smaż na rozgrzanym oleju od strony skórki. Przewróć na drugą stronę po około 5 minutach i daj rybie dość na ciepłej patelni. Ułóż soczewicę z boczkiem a na wierzchu łososia chrupiącą skórką do góry. Dekoruj natką, polej oliwą. Gotowe

Kotleciki jagnięce z młodymi ziemniakami i pomidorkami w mięcie
Składniki na 2 osoby: 
  • 6 wyciętych z combra kotlecików jagnięcych z kostką, 
  • 400g młodych ziemniaków, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 pęczek mięty, 
  • 300g kolorowych pomidorków, 
  • olej do smażenia, 
  • sól, pieprz, 
  • odrobina masła 
Przepis: Ziemniaki ugotuj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Okraś masłem. Kotleciki posmaruj olejem, posól i popieprz. Grilluj na patelni po 2 minuty z każdej ze stron. Odstaw do odpoczęcia w ciepłym miejscu. Pomidorki pokrój dowolnie, dopraw solą, pociętą miętą, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku. Podawaj jagnięcinę z ziemniakami i sałatką z pomidorów. Dekoruj miętą. Gotowe

Vege moussaka z bakłażana, młodych ziemniaków i szpinaku
Składniki na 6 osób: 
  • 3 bakłażany, 
  • 500g młodych ziemniaków, 
  • 300g szpinaku, 
  • 400g sera feta, 
  • 1 litr mleka, 
  • 1 kostka masła, 
  • 3 łyżki mąki, 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz, 
  • olej do smażenia 
Przepis: Potnij bakłażana w cienkie plastry, posmaruj olejem, posól i zgrilluj. Ziemniaki ugotuj, przestudź i pokrój w plastry. Szpinak umyj i osusz. Roztop kostkę masła i dodaj mąkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj do masy ciepłe mleko i mieszając stwórz gęsty beszamel. Posmaruj brytfankę olejem, ułóż plastry bakłażana, na wierzchu plastry ziemniaka i zalej połową beszamelu. Powtórz drugą warstwę, polej beszamelem. Na wierzchu zetrzyj fetę. Całość zapiecz w piekarniku przez około 25-35 minut. Podawaj gorące. Gotowe
Więcej na ten temat