Zielone kluseczki szpinakowe z ziemniakami. salsą z groszku z bobem i szparagami
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 małe jajko
- 200 g świeżego szpinaku
- mąka ziemniaczana ok 250g
- sól
- 250g bobu
- 250g groszku
- Pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- Garść twardego dojrzewającego sera
- Ok 20ml śmietanki 30%
Ziemniaki ugotować do miękkości, wystudzić i zmielić. Szpinak należy umyć, podsmażyć, zmiksować na gładko i połączyć w misce z jajem i solą. Całą masę podzielić umownie na 4 równe części, wyjąc 1 i wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać wyjętą część i szczyptę soli Jedną część wyjmujemy, wsypujemy w jej miejsce mąkę ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wyjętą część. Całość krótko wymieszać i uformować kuleczki, lekko spłaszczyć a kciukiem odcisnąć małą dziurkę. Powstałe kluski gotować w lekko osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić, bób sparzyć i obrać, groszek sparzyć. Tak przygotowane składniki połączyć w naczyniu z olejem i doprawić do smaku.
Śmietankę ubić i połączyć z tartym serem, doprawić do smaku.
Kopytka z pietruszki podane z duszoną botwinką i kwaśną śmietaną
Składniki dla 4 osób
- 1,5kg korzenia pietruszki
- Ok 2-2,5 szkl mąki pszennej w zależności od stopnia wilgotności pietruszki
- 2-3 jaja
- Ok ½ szkl maki ziemniaczanej
- Sól, cukier, pieprz do smaku
- Garść tartego twardego sera
- 2 jabłka
- Pęczek botwinki
- 1 łyżka masła
- Kwaśna śmietana
Pietruszkę obierać, ugotować, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmiksować. Masę połączyć z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami (opcjonalnie) i wyrobić krótko delikatne ciasto.
Uformować wałeczki z ciasta i podzielić na kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy je dodatkowo mąka pszenną lub mąką ziemniaczaną Gotować ok 1-2 minut od momentu wypłynięcia.
Jabłka i botwinę umyć, obrać i podzielić na cząstki. Na patelni podgrzać masło i kiedy lekko się zarumieni dodać jabłka, botwinę i smażyć chwilię., posypać lekko serem
Racuchy z jabłkami i koktajlem malinowy na bazie kefiru ze szpinakiem
Składniki dla 4 osób
- 3 jabłka – obrane, oczyszczone i pokrojone
- 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1 szczypta soli
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 500ml kefiru
- 200g szpinaku
- 250g malin
- Miód do smaku
- Olej do smażenia
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, sól i drożdże, wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło i pokrojone jabłka połączone z cynamonem. Ciasto jeszcze chwile powinno podrosnąć.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron. Usmażony racuch wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręczniczek.
Podajemy z cukrem pudrem.
Koktajl – w blenderze zmiksować kefir, miód, szpinak i maliny. Podać do placków