Placuszki marchewkowe ze szpinakiem i dipem jogurtowym
Składniki dla 4 osób
- 350g obranej marchwi
- Ok 150g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ok ¾ szklanki mąki pszennej typ 450
- 2 jaja
- Ok 200ml mleka
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- 200ml jogurtu naturalnego
- Mały pęczek dymki
- 1 cytryna
- Piekarnik rozgrzać do 190 stC.
Warzywa obrać i opłukać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, szpinak lekko posiekać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć utarte warzywa z dodatkiem curry, soli, pieprzu i odrobiny cukru przez ok 15 minut. Ciepłą masę połączyć ze szpinakiem, wystudzić i połączyć z mąką, proszkiem, jajami i mlekiem. Powstałą masę wyporcjować na blaszce z papierem pergaminowym i upiec 15 minut.
Dip – jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny i siekaną dymką.