Pytanie na Śniadanie

Błyskawiczne placki z marchewki ze szpinakiem pieczone w piekarniku

Placuszki marchewkowe ze szpinakiem i dipem jogurtowym
Składniki dla 4 osób
  • 350g obranej marchwi
  • Ok 150g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ok ¾ szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2 jaja
  • Ok 200ml mleka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • Mały pęczek dymki
  • 1 cytryna
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stC.
Warzywa obrać i opłukać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, szpinak lekko posiekać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć utarte warzywa z dodatkiem curry, soli, pieprzu i odrobiny cukru przez ok 15 minut. Ciepłą masę połączyć ze szpinakiem, wystudzić i połączyć z mąką, proszkiem, jajami i mlekiem. Powstałą masę wyporcjować na blaszce z papierem pergaminowym i upiec 15 minut.
Dip – jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny i siekaną dymką.
Więcej na ten temat