Atun con Espinacas y Chicoria, czyli tuńczyk z kamienia solnego ze szpinakiem i cykorią
Składniki na 4 osoby:
- 4 steki z tuńczyka
- oliwa z oliwek
- sól w płatkach
- świeżo mielony pieprz
- 300 g szpinaku baby
- 1 cykoria
- 50 g namoczonych rodzynek
Przepis: Tuńczyka nasmaruj oliwą, posól i popieprz. Grilluj na rozgrzanym kamieniu solnym z każdej ze stron przez około 2 minuty z każdej ze stron. Odłóż w ciepłe miejsce. Wykorzystaj ciepłą patelnię, dolej odrobinę oliwy i wrzuć na nią rozdzielone liście cykorii, szpinak i namoczone rodzynki. Smaż krótko, dopraw solą i pieprzem, podawaj razem z tuńczykiem. Gotowe
Solomillo de Cerdo a la Plancha, czyli polędwiczki wieprzowe marynowane w czosnku, kolendrze i harissie z grilla
Składniki na 4 osoby:
- 2 małe polędwiczki wieprzowe (około 800g)
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka pasty harissa
- 4 ząbki czosnku
- sól w płatkach
- świeżo mielony pieprz
- 1 mały pęczek świeżej kolendry
- 2 pomidory malinowe
- 1 limonka
Przepis: Czosnek rozgnieć, posyp solą i pieprzem, połącz z pastą z harissy i wymieszaj na gęstą bejcę z oliwą. Polędwiczki oczyść z błon, nasmaruj marynatą i grilluj w całości. Grilluj i kontroluj stopień wysmażenia. Polędwiczka powinna być w środku różowa, ale nie surowa. Zawsze możesz włożyć polędwiczki na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni aby polędwiczki doszły. Dodaj oliwy do patelni grillowej i smaż krótko pomidory z resztą marynaty. Układaj plastry polędwicy na przemian z pomidorem, polewaj sosem z patelni, dekoruj resztą kolendry i limonkami. Gotowe
Crema catalan, czyli krem waniliowy na mące kukurydzianej z pomarańczami
Składniki dla 6 osób:
- 1 litr mleka 3,2%
- skórka z całej pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 6 żółtek
- 50 g drobnego cukru
- 40 g mąki kukurydzianej
Przepis: Połącz mleko, skórkę z pomarańczy, cynamon i zagotuj. Odstaw do wystygnięcia aby zapachy i smaki się połączyły. Przelej przez sitko i zostaw płyn. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę kukurydzianą i wlej mleko, postaw z powrotem na małym ogniu i podgrzewaj aż mikstura będzie gęsta. Podawaj ciepłe lub schłodź w lodówce. Gotowe