Pytanie na Śniadanie

Hiszpańskie smaki cz.1

Atun con Espinacas y Chicoria, czyli tuńczyk z kamienia solnego ze szpinakiem i cykorią 
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 steki z tuńczyka 
  • oliwa z oliwek 
  • sól w płatkach 
  • świeżo mielony pieprz 
  • 300 g szpinaku baby 
  • 1 cykoria 
  • 50 g namoczonych rodzynek 
Przepis: Tuńczyka nasmaruj oliwą, posól i popieprz. Grilluj na rozgrzanym kamieniu solnym z każdej ze stron przez około 2 minuty z każdej ze stron. Odłóż w ciepłe miejsce. Wykorzystaj ciepłą patelnię, dolej odrobinę oliwy i wrzuć na nią rozdzielone liście cykorii, szpinak i namoczone rodzynki. Smaż krótko, dopraw solą i pieprzem, podawaj razem z tuńczykiem. Gotowe

Solomillo de Cerdo a la Plancha, czyli polędwiczki wieprzowe marynowane w czosnku, kolendrze i harissie z grilla
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 małe polędwiczki wieprzowe (około 800g) 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 łyżka pasty harissa 
  • 4 ząbki czosnku 
  • sól w płatkach 
  • świeżo mielony pieprz 
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry 
  • 2 pomidory malinowe 
  • 1 limonka 
Przepis: Czosnek rozgnieć, posyp solą i pieprzem, połącz z pastą z harissy i wymieszaj na gęstą bejcę z oliwą. Polędwiczki oczyść z błon, nasmaruj marynatą i grilluj w całości. Grilluj i kontroluj stopień wysmażenia. Polędwiczka powinna być w środku różowa, ale nie surowa. Zawsze możesz włożyć polędwiczki na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni aby polędwiczki doszły. Dodaj oliwy do patelni grillowej i smaż krótko pomidory z resztą marynaty. Układaj plastry polędwicy na przemian z pomidorem, polewaj sosem z patelni, dekoruj resztą kolendry i limonkami. Gotowe

Crema catalan, czyli krem waniliowy na mące kukurydzianej z pomarańczami 
Składniki dla 6 osób: 
  • 1 litr mleka 3,2% 
  • skórka z całej pomarańczy 
  • 1 laska cynamonu 
  • 6 żółtek 
  • 50 g drobnego cukru 
  • 40 g mąki kukurydzianej 
Przepis: Połącz mleko, skórkę z pomarańczy, cynamon i zagotuj. Odstaw do wystygnięcia aby zapachy i smaki się połączyły. Przelej przez sitko i zostaw płyn. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę kukurydzianą i wlej mleko, postaw z powrotem na małym ogniu i podgrzewaj aż mikstura będzie gęsta. Podawaj ciepłe lub schłodź w lodówce. Gotowe
Więcej na ten temat