Pytanie na Śniadanie

Pieczemy i nadziewamy rogaliki

Mogą być słodkie, mogą być wytrawne. Kruche, miękkie i delikatne jak puch, rozpływające się w ustach, z marmoladą, serem czy czekoladą. Jeśli dzisiaj wypada Wasz „cheat day” , czyli dzień kulinarnej swobody, to nie krępujcie się. Mamy dla Was kilka rogalikowych propozycji!

Rogaliki drożdżowe 50 g drożdży (1/2 paczki) 
30 g cukru kryształ 
 60 ml mleka 
 2 jajka 
 3 szkl. mąki 
 szczypta soli 
 50 g masła 
 jajko do (posmarowania gotowego ciasta) 
konfitura truskawkowa lub inne owoce do nadzienia 

 Rogale francuskie Croissanty: 

 Wstawka maślana 
 140 g miękkiego masła 
 1 łyżka mąki pszennej 

 Ciasto półfrancuskie 
 250 g mąki pszennej 
 1 łyżka cukru pudru 
 szczypta soli 
 13 g miękkiego masła 
 13 g świeżych drożdży 
 115 ml mleka 
 1 żółtko

 Glazura do pieczenia 
 jajko 
 50 ml mleka 

 Rogaliki kruche : 
 1,5 szkl. mąki pszennej 
 16 g cukru pudru 
 100 g zimnego masła 
 1 żółtko 
 łyżeczka kwaśnej śmietany 

 Rogaliki serowe 
 250 g mąki pszennej 
 250 g masła 
 250 g sera kremowego 
 1 jajko 
 nadzienie jabłkowe 

 Rogaliki orzechowe: 
 150 g mąki pszennej 
 100 g masła
 50 g cukru pudru 
 70 g zmielonych orzechów 
 1 żółko 

 Rogaliki czekoladowe z kremem orzechowym: 
 25 g mąki pszennej 
 30 g masła 
 100 g czekolady 
 70 g cukru brązowego
 1 jajko
Więcej na ten temat