Chłodnik z ogórków, melona, awokado i curry
- Mielone curry 3 łyżeczki
- Melon 2szt.
- Mleko kokosowe lub jogurt naturalny 200ml
- Awokado 3szt.
- Ogórek gruntowy 7-8szt.
- Kolendra pęczek
- Oliwa 3 łyżki
- Limonka 2szt.
- Miód 3 łyżki
- Kumin 1 łyżeczka
1/4 melona, gałązkę kolendry i 2 ogórki pokrój w drobną kostkę.
Resztę melona, ogórka, ziół i awokado zmiksuj z resztą składników, sokiem i skórką z cytrusów. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z salsą z melona i ogórka
Skrzydełka kurczaka z ogórkiem po koreańsku
- Skrzydełka 1kg
- Papryka słodka 2 lyżeczki
- Sos sojowy 80ml
- Miód 4 łyżki
- Czosnek granulowany 2 łyżeczki
- Ketchup 5 łyżek
- Olej 2 łyżki
- 2 łyżeczki papryki gotchugaru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- Szczypior
- tarty imbir
- 3ł sosu sojowego
- 6 ogórków gruntowych
- 2 cebule
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zamarynuj skrzydełka i piecz ma grillu lub w piekarniku nagrzanym na 200 stopni 20-25 minut.
Zagotuj wszystkie składniki marynaty i zalej nią ogórki pokrojone w drobne plasterki.
Pieczone skrzydełka serwuj z ogórkami.
Pita z ziołowymi pulpetami, granatem i sosem tzatziki
- Pita 6szt
- Jogurt grecki 0,5ł
- Miód 2ł
- Ogórek 3 szt.
- Mięta pęczek
- Cytryna 1szt
- Oliwa 3ł
- Granat 1szt
- Wołowina 500g
- Papryka słodka mielona 1ł
- Oregano 3 gałązki
- Kolendra 3 gałązki
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Chili 1szt
Jogurt połącz z siekaną miętą, startym, odciśniętym z wody ogórkiem, przyprawami i miodem oraz skórką i sokiem z 1/2 cytryny i 2ł oliwy. Dopraw
Mięso dopraw siekanymi ziołami, siekaną cebulą z czosnkiem i dopraw solą i pieprzem oraz chilli. Uformuj pulpeciki i smaż na rozgrzanej oliwie 3-5 minut z każdej strony.
Podgrzaną pitę serwuj z sosem jogurtowym, granatem i pulpetami.
Lemoniada ogórkowa z arbuzem
- Miód 4ł
- Cytryna 2szt.
- Ogórek 2szt.
- Arbuz 1/4
- Lód
- Woda