Pytanie na Śniadanie

Kuchnia ogórkowa cz.2

Chłodnik z ogórków, melona, awokado i curry
  • Mielone curry 3 łyżeczki
  • Melon 2szt.
  • Mleko kokosowe lub jogurt naturalny 200ml
  • Awokado 3szt.
  • Ogórek gruntowy 7-8szt.
  • Kolendra pęczek
  • Oliwa 3 łyżki
  • Limonka 2szt.
  • Miód 3 łyżki
  • Kumin 1 łyżeczka
1/4 melona, gałązkę kolendry i 2 ogórki pokrój w drobną kostkę.
Resztę melona, ogórka, ziół i awokado zmiksuj z resztą składników, sokiem i skórką z cytrusów. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z salsą z melona i ogórka

Skrzydełka kurczaka z ogórkiem po koreańsku
  • Skrzydełka 1kg
  • Papryka słodka 2 lyżeczki
  • Sos sojowy 80ml
  • Miód 4 łyżki
  • Czosnek granulowany 2 łyżeczki
  • Ketchup 5 łyżek
  • Olej 2 łyżki
  • 2 łyżeczki papryki gotchugaru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypior
  • tarty imbir
  • 3ł sosu sojowego
  • 6 ogórków gruntowych
  • 2 cebule
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zamarynuj skrzydełka i piecz ma grillu lub w piekarniku nagrzanym na 200 stopni 20-25 minut.
Zagotuj wszystkie składniki marynaty i zalej nią ogórki pokrojone w drobne plasterki.
Pieczone skrzydełka serwuj z ogórkami.

Pita z ziołowymi pulpetami, granatem i sosem tzatziki
  • Pita 6szt
  • Jogurt grecki 0,5ł
  • Miód 2ł
  • Ogórek 3 szt.
  • Mięta pęczek
  • Cytryna 1szt
  • Oliwa 3ł
  • Granat 1szt
  • Wołowina 500g
  • Papryka słodka mielona 1ł
  • Oregano 3 gałązki
  • Kolendra 3 gałązki
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Chili 1szt
Jogurt połącz z siekaną miętą, startym, odciśniętym z wody ogórkiem, przyprawami i miodem oraz skórką i sokiem z 1/2 cytryny i 2ł oliwy. Dopraw
Mięso dopraw siekanymi ziołami, siekaną cebulą z czosnkiem i dopraw solą i pieprzem oraz chilli. Uformuj pulpeciki i smaż na rozgrzanej oliwie 3-5 minut z każdej strony.
Podgrzaną pitę serwuj z sosem jogurtowym, granatem i pulpetami.

Lemoniada ogórkowa z arbuzem
  • Miód 4ł
  • Cytryna 2szt.
  • Ogórek 2szt.
  • Arbuz 1/4
  • Lód
  • Woda
Więcej na ten temat