Pytanie na Śniadanie

Lody – mrożony koktajl chemiczny?

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 4 litry lodów. Mimo, że trend na lody “rzemieślnicze” kwitnie, to większość kupowanych przez nas wyrobów lodziarskich to gotowe lody w kubeczkach, rożkach, na patyku, w litrowych pudełkach itp. wyciągane z zamrażarek w marketach.

Domowe lody straciatella
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 200 ml skondensowanego słodzonego mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
Śmietankę ubijamy do momentu, aż stanie się puszysta. Dodajemy mleko skondensowane i mieszamy już jedynie do połączenia. Czekoladę siekamy na drobne kawałki, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do niewielkiego pojemnika i w stawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.

Sorbet truskawkowy
  • 500 g truskawek
  • 100g cukru
  • 1 cytryna
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier i sok z cytryny, blend ujemy na gładką masę, rozlewamy do foremek na lody, lub do jednego dużego pojemniczka (wtedy podczas mrożenia blendujemy lody około 3 razy co 30 minut, by rozbić tworzące się kryształy lodu).

Więcej na ten temat