Pytanie na Śniadanie

Pierogi o letnich smakach cz.2

Ciasto na 40 pierogów
  • 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml oleju
  • około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut)
Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.

Tipy na ciasto
  • Idealna mąka poznańska typ 500
  • Dla bezglutenowców radzę połączyć mąkę gryczana z kukurydziana i ryżową aby uzyskać najlepszy efekt
  • Jeśli chcemy pierogi bardziej sprężyste dodajemy odrobine oleju lub roztopionego masła

Najczęstsze problemy podczas robienia pierogów:
Zbyt twarde z powodu:
  • dodatek jajka
  • dodatek zimnego płynu (wody, mleka)
  • za dużo mąki (dodanej bezpośrednio do ciasta lub podczas rozwałkowywania)
Rozklejanie się pierogów podczas gotowania. Problemem może być:
  • za cienkie ciasto
  • za mało mąki w cieście
  • źle sklejony pieróg
  • powietrze w pierogu – w trakcie gotowania powiększa swoją objętość i rozrywa pierożki
Pierogi nie chcą się kleić. Problemem może być:
  • zbyt omączone ciasto; w takim wypadku należy zwilżyć brzegi pieroga wodą
Nadzienie z twarogiem, bobem i miętą w lekkim sosie ziołowym
  • 250 g bobu 
  • 250 g sera białego
  • 20g mięty 
  • 1 duża cebula
  • Olej do smażenia 
  • sól i czarny pieprz
Sos:
  • 250ml śmietanki 30%
  • 30g szczypiorku
  • 30g natki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto.
W misce połączyć rozdrobniony twaróg z groszkiem, doprawić solą oraz pieprzem i wrabiać zwięzły farsz. Ulepić pierogi i gotowa ok 5 -7 minut lub od momentu wypłynięcia ok 1-2 minut. Podawać z kremowym sosem
Sos – na patelni z olejem zeszklić siekana cebulę, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku i kiedy lekko zgęstnieje odstawić z grzania. Zakwasić i podać z pierogami

Farsz do pierogów z truskawkami i pieprzem
  • 200g chudego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250-300g truskawek
  • Grubo zmielony czarny pieprz 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier lub śmietana do podania
Twaróg wymieszać z cukrem. W osobnym naczyniu połączyć owoce z mąką ziemniaczaną. Jeśli mamy borówki to nie kroimy, jeśli większe owoce to należy podzielić na małe kawałki bezpośrednio przed rozpoczęciem pracy.
Na rozwałkowane ciasto wyciskać odrobine twarogu a następnie owoce. Pierogi kleić i gotowa kilka minut do momentu aż wypłyną i 1 minutę extra. Podawać z kwaśna śmietaną i opcjonalnie cukrem

Pierogi z botwinką i ziemniakami
  • 300 g ugotowanych ziemniaków 
  • 1 duży pęczek botwiny – 2-3 buraczki zetrzeć osobno
  • 2-3 łyżki rozgniecionego sera feta 
  • 1 duża cebula
  • Olej do smażenia 
  • sól i czarny pieprz
  • 200g kwaśniej śmietany
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez prasę. Botwinę opłukać i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto z botwiną.
W misce połączyć rozdrobnione ziemniaki z cebulą, serem, botwiną – doprawić do smaku. Ulepić pierogi i gotować od momentu wypłynięcia ok 1-2 minut.
Do podania – połączyć śmietanę z drobno utartym burakiem i odrobina chrzanu. Doprawić do smaku i podać do pierogów

Nadzienie z rabarbarem i białą czekoladą 
  • 500g rabarbaru
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1-2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200ml kwaśniej śmietany
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady
Rabarbar należy obrać i pokroić w drobne cząstki.
Na patelni wysypać cukier i kiedy zacznie się topić dodać kawałki rabarbaru. Należy często mieszać rabarbar, aby wyczuć kiedy zmięknie. Kiedy zmięknie dodać odrobinę maki ziemniaczanej, aby mieć pewność , że masa zgęstnieje i nie będzie puszczać wody podczas gotowania.
Lekko wystudzić. Do jeszcze lekko ciepłego dodać grubo tartą czekoladę. Całość odstawić do wystygnięcia.
Przygotowane ciasto rozwałkować, wykroić okrągłe kształty, napełniać masa z rabarbaru i kleić. Pierogi można odgrzać w piekarniku parowym z wykorzystaniem pary.
Sos – kwaśna śmietanę połączyć z tartą ciemna czekoladą.
Więcej na ten temat