Ciasto na 40 pierogów
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut)
Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Tipy na ciasto
- Idealna mąka poznańska typ 500
- Dla bezglutenowców radzę połączyć mąkę gryczana z kukurydziana i ryżową aby uzyskać najlepszy efekt
- Jeśli chcemy pierogi bardziej sprężyste dodajemy odrobine oleju lub roztopionego masła
Najczęstsze problemy podczas robienia pierogów:
Zbyt twarde z powodu:
- dodatek jajka
- dodatek zimnego płynu (wody, mleka)
- za dużo mąki (dodanej bezpośrednio do ciasta lub podczas rozwałkowywania)
Rozklejanie się pierogów podczas gotowania. Problemem może być:
- za cienkie ciasto
- za mało mąki w cieście
- źle sklejony pieróg
- powietrze w pierogu – w trakcie gotowania powiększa swoją objętość i rozrywa pierożki
Pierogi nie chcą się kleić. Problemem może być:
- zbyt omączone ciasto; w takim wypadku należy zwilżyć brzegi pieroga wodą
Nadzienie z twarogiem, bobem i miętą w lekkim sosie ziołowym
- 250 g bobu
- 250 g sera białego
- 20g mięty
- 1 duża cebula
- Olej do smażenia
- sól i czarny pieprz
Sos:
- 250ml śmietanki 30%
- 30g szczypiorku
- 30g natki
- 1 cebula
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto.
W misce połączyć rozdrobniony twaróg z groszkiem, doprawić solą oraz pieprzem i wrabiać zwięzły farsz. Ulepić pierogi i gotowa ok 5 -7 minut lub od momentu wypłynięcia ok 1-2 minut. Podawać z kremowym sosem
Sos – na patelni z olejem zeszklić siekana cebulę, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku i kiedy lekko zgęstnieje odstawić z grzania. Zakwasić i podać z pierogami
Farsz do pierogów z truskawkami i pieprzem
- 200g chudego twarogu
- 2 łyżki cukru pudru
- 250-300g truskawek
- Grubo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier lub śmietana do podania
Twaróg wymieszać z cukrem. W osobnym naczyniu połączyć owoce z mąką ziemniaczaną. Jeśli mamy borówki to nie kroimy, jeśli większe owoce to należy podzielić na małe kawałki bezpośrednio przed rozpoczęciem pracy.
Na rozwałkowane ciasto wyciskać odrobine twarogu a następnie owoce. Pierogi kleić i gotowa kilka minut do momentu aż wypłyną i 1 minutę extra. Podawać z kwaśna śmietaną i opcjonalnie cukrem
Pierogi z botwinką i ziemniakami
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duży pęczek botwiny – 2-3 buraczki zetrzeć osobno
- 2-3 łyżki rozgniecionego sera feta
- 1 duża cebula
- Olej do smażenia
- sól i czarny pieprz
- 200g kwaśniej śmietany
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez prasę. Botwinę opłukać i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto z botwiną.
W misce połączyć rozdrobnione ziemniaki z cebulą, serem, botwiną – doprawić do smaku. Ulepić pierogi i gotować od momentu wypłynięcia ok 1-2 minut.
Do podania – połączyć śmietanę z drobno utartym burakiem i odrobina chrzanu. Doprawić do smaku i podać do pierogów
Nadzienie z rabarbarem i białą czekoladą
- 500g rabarbaru
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1-2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200ml kwaśniej śmietany
- 1 tabliczka ciemnej czekolady
Rabarbar należy obrać i pokroić w drobne cząstki.
Na patelni wysypać cukier i kiedy zacznie się topić dodać kawałki rabarbaru. Należy często mieszać rabarbar, aby wyczuć kiedy zmięknie. Kiedy zmięknie dodać odrobinę maki ziemniaczanej, aby mieć pewność , że masa zgęstnieje i nie będzie puszczać wody podczas gotowania.
Lekko wystudzić. Do jeszcze lekko ciepłego dodać grubo tartą czekoladę. Całość odstawić do wystygnięcia.
Przygotowane ciasto rozwałkować, wykroić okrągłe kształty, napełniać masa z rabarbaru i kleić. Pierogi można odgrzać w piekarniku parowym z wykorzystaniem pary.
Sos – kwaśna śmietanę połączyć z tartą ciemna czekoladą.