Złociste polędwiczki wieprzowe z sałatką ziemniaczaną
Składniki dla 4 osób:
- 700g polędwiczki wieprzowej
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki musztardy
- Ok 70ml sosu ciemnego sojowego
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Polędwiczkę oczyścić i zamarynować z sosem sojowym i pozostawić na 30 minut. Obsmażyć na złoto i posmarować mieszaniną miodu i musztardy i wykończyć w piekarniku rozgrzanym do 160C ok -15-18 minut- musi uzyskać 64C wewnątrz.
Sałatka z ziemniaków, bobu i własnego majonezu
Składniki dla 4 osób:
- 250g groszku lub bobu
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 1pęczek dymki ok 50g
- Mały pęczek mięty ok 30g
- Mały pęczek natki ok 30g
- sok z ½ cytryny
- opcjonalnie 200g jogurtu
- Sól, cukier pieprz do smaku
Ziemniaki wyszorować i ugotować we wrzątku ok 25 minut – w zależności od wielkości ziemniaków – al. dente. Podzielić na mniejsze kawałki.
Groszek sparzyć w osolonym wrzątku ok 3-4 minuty. Cebulę czerwoną i dymkę posiekać drobno.
Świeże zioła posiekać – nie bardzo drobno!
Idealnie, kiedy sałatka jest przygotowana, kiedy jeszcze ziemniaki są ciepłe. W naczyniu łączymy ziemniaki, gorący groszek, świeże zioła, cebulę i majonez.
Szaszłyki z marynowaną mozzarellą w pesto z pietruszki i warzywami
Składniki dla 4 osób:
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 czerwone cebule
- 300g mini mozzarelli
- Ok 30g natki pietruszki
- Ok 30g tartego parmezanu
- 2 łyżki prażonych ulubionych orzechów lub słoneczniku
- Ok 80ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Ok 250g pieczarek
- 1 tofu
- Mała puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- Ocet
- Cukier
- Sól
- Oliwa do smażenia
Warzywa i tofu należy oczyścić pokroić w podobnej wielkości cząstki.
Pesto – Natkę, prażone nasiona i siekany czosnek połączyć w mikserze. Miksować i dolewając oliwę regulować gęstość. Doprawić do smaku serem, sola i pieprzem. Gęste pesto połączyć z mozzarelką i nabijać na patyki do szaszłyków. Grillować ok 20 minut obracając
Sos - w rondlu podsmażyć czosnek, dodać pomidory i wyredukować aż zgęstnieje. Doprawić do smaku
Pieczone udziki z kurczaka z salsą z jabłka i gruszek
Składniki dla 4 osób:
- 8 udzików z kurczaka bez kości
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i papryki
- skórka otarta z jednej limonki
- 3 łyżeczki oliwy
Salsa:
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- Miód, sok z limonki do smaku
- Chilli
- Mały pęczek natki
- Odrobina oliwy
Elementy kurczaka połączyć z koncentratem pomidorowym, przyprawami, skórką limonki i oliwą.
Pozostawić na minimum 30 minut. Upiec w piekarniku w160 C ok 25 minut.
Salsa – owoce i warzywa obrać, pokroić w równą kostkę, połączyć z sokiem z limonki, chilli, oliwa i miodem. Na sam koniec dodać świeże listki natki. Idealnie na wypad rowerowy spakować w słoiczek.