Pytanie na Śniadanie

Przekąski na wycieczkę rowerową cz.1

Złociste polędwiczki wieprzowe z sałatką ziemniaczaną
Składniki dla 4 osób:
  • 700g polędwiczki wieprzowej
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki musztardy
  • Ok 70ml sosu ciemnego sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Polędwiczkę oczyścić i zamarynować z sosem sojowym i pozostawić na 30 minut. Obsmażyć na złoto i posmarować mieszaniną miodu i musztardy i wykończyć w piekarniku rozgrzanym do 160C ok -15-18 minut- musi uzyskać 64C wewnątrz.

Sałatka z ziemniaków, bobu i własnego majonezu
Składniki dla 4 osób:
  • 250g groszku lub bobu
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1pęczek dymki ok 50g
  • Mały pęczek mięty ok 30g
  • Mały pęczek natki ok 30g
  • sok z ½ cytryny
  • opcjonalnie 200g jogurtu
  • Sól, cukier pieprz do smaku
Ziemniaki wyszorować i ugotować we wrzątku ok 25 minut – w zależności od wielkości ziemniaków – al. dente. Podzielić na mniejsze kawałki.
Groszek sparzyć w osolonym wrzątku ok 3-4 minuty. Cebulę czerwoną i dymkę posiekać drobno.
Świeże zioła posiekać – nie bardzo drobno!
Idealnie, kiedy sałatka jest przygotowana, kiedy jeszcze ziemniaki są ciepłe. W naczyniu łączymy ziemniaki, gorący groszek, świeże zioła, cebulę i majonez.

Szaszłyki z marynowaną mozzarellą w pesto z pietruszki i warzywami
Składniki dla 4 osób:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone cebule
  • 300g mini mozzarelli
  • Ok 30g natki pietruszki
  • Ok 30g tartego parmezanu
  • 2 łyżki prażonych ulubionych orzechów lub słoneczniku
  • Ok 80ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Ok 250g pieczarek
  • 1 tofu
  • Mała puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Ocet
  • Cukier
  • Sól
  • Oliwa do smażenia
Warzywa i tofu należy oczyścić pokroić w podobnej wielkości cząstki.
Pesto – Natkę, prażone nasiona i siekany czosnek połączyć w mikserze. Miksować i dolewając oliwę regulować gęstość. Doprawić do smaku serem, sola i pieprzem. Gęste pesto połączyć z mozzarelką i nabijać na patyki do szaszłyków. Grillować ok 20 minut obracając
Sos - w rondlu podsmażyć czosnek, dodać pomidory i wyredukować aż zgęstnieje. Doprawić do smaku

Pieczone udziki z kurczaka z salsą z jabłka i gruszek
Składniki dla 4 osób:
  • 8 udzików z kurczaka bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i papryki
  • skórka otarta z jednej limonki
  • 3 łyżeczki oliwy
Salsa:
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • Miód, sok z limonki do smaku
  • Chilli
  • Mały pęczek natki
  • Odrobina oliwy
Elementy kurczaka połączyć z koncentratem pomidorowym, przyprawami, skórką limonki i oliwą.
Pozostawić na minimum 30 minut. Upiec w piekarniku w160 C ok 25 minut.
Salsa – owoce i warzywa obrać, pokroić w równą kostkę, połączyć z sokiem z limonki, chilli, oliwa i miodem. Na sam koniec dodać świeże listki natki. Idealnie na wypad rowerowy spakować w słoiczek.
Więcej na ten temat