Wątróbka peri-peri
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka drobno mielonego czosnku (2 duże ząbki)
- 1/2 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 450g wątróbek drobiowych oczyszczonych i pozbawionych nadmiaru tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka popękanego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 łyżeczki kminku
- 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka chili peri peri w proszku LUB świeżo posiekane czerwone chili
- 1 łyżka świeżych liści oregano
- 2-3 liście laurowe w zależności od wielkości
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 1/2 szklanki (min) do 3/4 szklanki (maks.) Śmietanki kremówki - zależy od tego, jak pikantny chcesz!
- 1-2 łyżki brandy
- Do podania: świeża pietruszka i chrupiący chleb z masłem
Rozgrzej masło i oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć cebulę przez 3 minuty lub do zeszklenia, dodać czosnek i wątróbki drobiowe. Smażyć, aż wątróbki drobiowe się zarumienią, następnie dodać czerwoną paprykę i posypać solą i pieprzem. Wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, przyprawy, oregano, liście laurowe i sok z cytryny.
Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, aż wszystkie smaki się połączą. Ważne jest, aby najpierw połączyć sok z cytryny z innymi składnikami, w przeciwnym razie może dojść do zsiadania. Zmniejsz ogień, dodaj ciężką śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, uważając, aby wątróbki drobiowe nie rozgotowały się. Zwykle testuję jeden, rozcinając go i nadal powinien być lekko różowy na środku. Wlej brandy na patelnię, posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Wątróbka z bekonem, cebulą i pieczarkami
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 6-8 pasków boczku pokrojonego na kawałki
- 2 średnie cebule przekrojone na pół i pokrojone w plasterki
- 2 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 kg wątróbki drobiowej moczonej w mleku przez 1 godzinę, opłukana i okrojona
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego domowej roboty
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oleju z rzepaku i dodać boczek, gotować przez 5 minut kilka razy mieszając. Dodaj cebulę i gotuj przez 10 minut lub do zmiękczenia.
Następnie dodaj grzyby i gotuj, mieszając kilka razy przez 3-5 minut. Po użyciu łyżki cedzakowej wyjmij boczek z cebulą na talerz. Na patelni zostaw 2 łyżki tłuszczu z bekonu.
Podgrzej na średnim/dużym ogniu i dodaj wątróbkę drobiową, gotuj przez 5 minut lub aż wątróbka drobiowa się ugotuje, przewracając raz na drugą stronę. Wyjmij wątróbkę na talerz.
Teraz na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką sosu sojowego. Mieszaj, aż wszystko się połączy około 1 minuty. Wlej 3/4 szklanki bulionu drobiowego. Dopraw solą i pieprzem i ubijaj do delikatnego wrzenia, a sos zgęstnieje.
Włożyć wątróbkę drobiową i boczek z cebulą z powrotem na patelnię, wymieszać z sosem i podgrzać przez około 1 minutę. Udekoruj zieleniną i podawaj z puree ziemniaczanym.
Wątróbka z jabłkiem i gruszką zapiekana z młodymi ziemniakami
- 300 g wątróbek drobiowych
- 300 g obranych ziemniaków
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- Tymianek świeży
- sól
- pieprz
- majeranek
- mąka
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
Wątróbki umyć. Jeśli są większe, przekroić je na pół, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Ziemniaki podgotować i pokroić w plastry. Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je na cząstki. Tak samo gruszki.
Formę żaroodporną wysmarować masłem. Brzegi naczynia i dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Na dnia ułożyć wątróbki. Wyłożyć na nie pokrojone jabłka i gruszki. Wszystko posypać solą, pieprzem i majerankiem. Całość polać roztopionym tłuszczem, zapiec. Potrawę podawać na gorąco.