Tosty pełnoziarniste z jajecznicą
Składniki na 4 osoby:
- 4 pełnoziarniste tosty
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 50 g miękkiego masła
- 2 pomidory
- 1 pęczek dymki
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 szklanki soku jabłkowego (klarownego)
Przepis: Tosty wrzuć do tostera lub podpiecz na suchej patelni, umyj warzywa, osusz i potnij: pomidora w ćwiartki, białą część dymki na pół, ogórka w plasterki, a świeże rzodkiewki na pół. Pomidory posól, podobnie dymki i ogórka. Rzodkiewki delikatnie pokryj masłem i posól. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią masło. Wybij jajka do miseczki i wlej na pieniące się masło. Mieszaj, dosól i pod koniec smażenia wrzuć drobno pociętą zieloną część dymki. Na tosty nałóż jajecznicę, dołóż ją do talerza pełnego warzyw i uzupełnij posiłek szklanką jabłkowego soku. Gotowe!
Letni chłodnik pomidorowy
Składniki na 4 osoby:
- 4 żółte pomidory malinowe
- 1 zielony ogórek gruntowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka kajzerka
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 500 ml soku pomidorowego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Przepis: Pomidory pokrój w ćwiartki, usuń gniazda spod szypułek, posól i popieprz. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, obranego i pociętego w plastry ogórka oraz porwaną kajzerkę. Wymieszaj całość widelcem i daj się przegryźć wszystkim smakom w lodówce przez około 30 minut. Zblenduj całą masę dodając sok pomidorowy, olej rzepakowy i ocet. Podawaj na zimno!
Zapiekanka z letnimi warzywami i cielęciną
Składniki na 4 osoby:
- 2 małe kabaczki
- 2 pęczki dymki
- 2 zielone papryki
- 2 białe cebule
- 500 g gulaszowego mięsa cielęcego
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy
- 200 g tartego polskiego sera dojrzewającego
Przepis: Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oleju aby się zrumieniło z każdej ze stron. Zdejmij z patelni i przełóż do brytfanki. Na tej samej patelni podsmaż cebulę pociętą w grubą kostkę, dodaj do brytfanki i mięsa. Patelnię „oczyść” odrobiną zimnej wody. Wlej ją, zagotuj i dodaj masło. Drewnianą szpatułką zeskrob pozostałości po mięsie i cebuli. Dodaj mąkę i wymieszaj. Gęsty płyn wlej do brytfanki. Uzupełnij brytfankę pociętymi w kostkę kabaczkami, dymką – białymi i zielonymi częściami oraz zielonymi paprykami. Wszystko wymieszaj, zetrzyj na wierzch ser i zapiecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym na 150-160 stopni. Podawaj z zimnym sokiem pomidorowym. Gotowe!