Pytanie na Śniadanie

Dorsz w roli głównej cz.2

GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I DORSZEM W MŁODEJ KAPUŚCIE
  • Kilka młodych liści kapusty
  • 350 g fileta dorsza
  • 30 g świeżych ziół - kopru, natki, kolendry, szczypiorku
  • 600 g ziemniaków
  • 1 mała szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki siekanych pomidorów
  • olej do smażenia
  • sól, cukier, pieprz do smaku
Sos: w rondlu z rozgrzaną oliwą zeszklić siekaną szalotkę i czosnek. Dodać pomidory i doprawić do smaku. Wolno gotować ok 15 minut.
Rybę należy podzielić na mniejsze części. Wszystkie zioła drobno siekać i połączyć z utłuczonymi ziemniakami. Liście kapusty należy sparzyć, ostudzić i osuszyć – wyciąć twarde części łodygi.
Utłuczone ziemniaki ułożyć na liściach a następnie dodać surowe kawałki ryby. Posypać solą i pieprzem, zwijamy ściśle. Tak przygotowane ułożyć w gotującym się sosie pomidorowym i dusić ok. 15 minut pod przykryciem.

FILET Z DORSZA W PAPILOCIE
  • 350 g fileta dorsza atlantyckiego
  • 200 g szpinaku liściastego
  • 100 g masła
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • sól, pieprz
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 50 g jarmużu
  • 1 cytryna
  • 1 cukinia ok. 150 g
  • pestki słonecznika
  • 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • papier pergaminowy do pieczenia
  • ok. 30 g mieszanych siekanych ziół – koperek, pietruszka, szczypior
Kaszę ugotować wg wskazówek producenta. Do ugotowanej i gorącej kaszy dodać oczyszczony i posiekany jarmuż oraz pestki słonecznika i doprawić do smaku. Cukinię umyć i wykroić cienkie wstążki.
Dorsza oczyścić i wyporcjować. Na rozgrzanej patelni podsmażyć dokładnie wypłukany szpinak (ok. 2-3 minuty). Po wystudzeniu szpinak odcisnąć, doprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć na filecie i zwinąć w roladki.
Papier pergaminowy podzielić na kwadraty. Ułożyć na nim przygotowaną kaszę, roladki, skropić olejem i zawinąć wszystko w papier pergaminowy. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut, piec w 180 C - w zależności od wielkości ryby.
Wstążki cukinii zamarynować z olejem i odrobiną ziół bezpośrednio przed podaniem i podać z uparowaną rybą.

SAŁATKA Z MARYNOWANYM DORSZEM A’LA CEVICHE
  • 250 g fileta dorsza
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka siekanej dymki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • sok z limonki
  • kilka kropel oleju chilli
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1 pęczek szparagów
  • mielony pieprz do smaku
  • ok. 50 ml marynaty od ryby
  • świeże zioła – koper, pietruszka, kolendra
  • 1 jajko
Rybę pokroić w cienkie pasterki i ułożyć w naczyniu. Połączyć składniki marynaty i razem z siekaną dymką, połączyć z rybą. Odstawić na minimum 30 minut.
Szparagi oczyścić, odciąć zwłókniały korzeń. Szparagi grillować ok. 5 minut, obracając.
Pomidorki podgrzać na patelni również z odrobiną marynaty.
Jajko ugotować na miękko i podzielić na połówki – podać do sałatki.
Gotowe szparagi ułożyć na talerzu, ułożyć pomidorki, marynowanego dorsza, skropić dressingiem, oprószyć pieprzem i świeżymi ziołami (koperek, pietruszka, kolendrą).
Więcej na ten temat