Jajko w koszulce z sałatką z wędzonego łososia, zapiekane pod maślanym sosem
Składniki
- 3 jajka
- Łyżka octu
- Sól, pieprz
- Kilka plastrów wędzonego łososia
- Limonka
- Cebula szalotka
- Szczypiorek
- 50g masła
- 50ml białego wina
- Por
- Garść rukoli
Przygotowanie: Plastry wędzonego łososia kroimy w cienkie plastry, dodajemy do niego posiekaną szalotkę, pora, sok z limonki i rukolę, dokładnie mieszamy i wkładamy do naczynia np. filiżanki. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy ocet i sól, wbijamy do środka dwa jajka tak żeby białko zostało ścięte a żółtko płynne i wkładamy je do filiżanki z sałatką i obsypujemy szczypiorkiem. Żółtka Ubijamy na kąpieli wodnej razem z białym winem, łyżką octu i przyprawami, gdy zgęstnieje dodajemy roztopione masło i wykładamy łyżką na jajka tak żeby zostały przykryte i zapiekamy palnikiem do zrumienienia.