Pytanie na Śniadanie

Dania jak u mamy cz.1

Ciasto z kruszonką
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 jako, 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
Kruszonka:
  • masło 50 g
  • mąka 10 0 g
  • cukier 50 g
Masło roztopić, mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jaja ubić z cukrem (1/4 szklanki). Wszystko dodać do mąki, drewnianą łyżką wymieszać (wybić). Zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na małą blaszkę do placka natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić znowu na 15 minut do wyrośnięcia. Teraz pora przygotować kruszonkę (masło z mąką i cukrem wymieszać na kruszonkę). Na ciasto nałożyć owoce, kruszonkę. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 40-45 minut. Kiedy się zrumieni i urośnie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto należy wyjąć z piekarnika.
Więcej na ten temat