Pytanie na Śniadanie

Idealne sosy do kaszy cz.1

Karkówka z kaszą gryczaną niepaloną, sałatką z ogórków kiszonych i sosem pieczeniowym jasnym
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 plastry wieprzowej karkówki, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 300g kaszy gryczanej niepalonej, 
  • 4 ogórki kiszone, 
  • 1 łyżka brązowego cukru, 
  • 1 chili cayenne, 
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • 200 ml wywaru drobiowego, 
  • 1 biała cebula, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przepis: Karkówkę posmaruj olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem i smaż krótko na mocnym ogniu na patelni z obu stron. Gdy karkówka zacznie się karmelizować zdejmij ją i wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę połowę białej cebuli. Ściągając drewnianą szpatułką przypalenia podsmaż cebulę i zalej ją wywarem drobiowym. Duś i redukuj sos na patelni przez około 10 minut. Sprawdź słoność, dopraw pieprzem i dodaj kwaśną śmietanę. Energicznie rozmieszaj śmietanę w sosie i włóż do środka plastry karkówki. Trzymaj i duś na małym ogniu na czas gotowania kaszy gryczanej. W tym czasie pokrój w plastry ogórki kiszone, dodaj do nich resztę cebuli i drobno pocięte chili. Całość dopraw octem i solą. Karkówkę podawaj z kaszą, sosem pieczeniowym jasnym i sałatką z kiszonych ogórków. Gotowe

Kiełbasa grillowana z łamaną kaszą mazurską i sosem cebulowym z piwem
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 krótkie dobrej jakości kiełbasy, 
  • 300g kaszy jęczmiennej mazurskiej, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 4 białe cebule, 
  • 500 ml piwa ciemnego typu porter, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 50g masła
Przepis: Kiełbasy usmaż na grillu, kaszę ugotuj wedle receptury z opakowania. Pokrój w drobne piórka cebule i podsmaż je na patelni z olejem. Smaż na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem. Gdy cebula ściemnieje dodaj masło, wymieszaj, dodaj piwo, zwiększ ogień i zredukuj sos. Zostaw odrobinę piwa i zmieszaj z nim mąkę. Gdy sos się zredukuje wlej resztkę piwa z mąką, sprawdź słoność sosu. Kiełbaski podawaj na kaszy z sosem cebulowym. Gotowe

Łosoś z kaszą jaglaną na sypko, burakami i sosem koperkowym
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 kawałki łososia ze skórką, 
  • 200g kaszy jaglanej, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 2 upieczone buraki, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 50 g masła, 
  • 1 mały pęczek koperku, 
  • 1 cytryna – sok i skórka, 
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przepis: Łososia nasmaruj olejem, posól, popieprz i smaż na małym ogniu od strony skóry. Gdy jest już ścięta i lekko chrupiąca odwróć łososia skórą do góry i dodaj masło. Stop masło podczas smażenia ryby i dodaj około 200 ml wody. Redukuj sos, dodaj pocięty koperek, skórkę z cytryny i jej sok. Duś dalej, ale już bez ryby. Zagęść sos mąką pszenną, ale najpierw rozpuść ją w zimnej wodzie. Dodaj, sprawdź słoność, włóż ryby do ciepłego sosu. Zgaś ogień. W międzyczasie gdy robi się sos upraż kaszę na suchej patelni i przepłucz zimną wodą. Zalej wodą w stosunku 2:1, posól i ugotuj bez pokrywki. Gdy kasza będzie gotowa zakryj ją pokrywką (po około 15 minutach) i zaparuj. Upieczone buraki potnij w cienkie plasterki i rozłóż na talerzu, połóż kaszę uzyskując jej sypkość poprzez „wzruszenie” jej w garnku widelcem. Na wierzch ułóż łososia i całość polej sosem koperkowym. Gotowe

Kotlety z kaszy gryczanej palonej z sosem pieczarkowym
Składniki na kotlety dla 4 osób: 
kotleciki: 
  • 1 szklanka kaszy gryczanej, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • 4 jajka, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia; 
sos: 
  • 20 pieczarek, 
  • 1 biała cebula, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia; 
świeże zioła do dekoracji: 
  • tymianek i rozmaryn
Przepis: Kaszę wypłucz w zimnej wodzie i zalej ją zimną wodą w stosunku 1 szklanka kaszy do 2 szklanek wody. Posól wodę i gotuj aż kasza będzie miękka i lekko rozgotowana. Odcedź kaszę i ostudź ją. Wymieszaj z mąką, bułką tartą, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj, formuj kotleciki i smaż na oleju aż będą złociste. Pokrój cebulę i pieczarki w drobną kostkę i podsmaż na oleju w rondelku. Gdy są złociste dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę i krótko przesmaż. Dodaj szklankę wody i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Dodaj śmietanę, sprawdź słoność i dodaj połowę ziół (tymianek, rozmaryn). Całość wymieszaj. Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym i resztą posiekanych świeżych ziół. Gotowe
Więcej na ten temat