Zupa minestrone
Składniki na 10 zup (duży garnek zupy):
- 1 żółta cukinia,
- 1 zielona cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 2 czerwone cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 500ml pasaty pomidorowej,
- 2 litry wywaru warzywnego,
- 100 g parmezanu,
- 2 grube kromki pieczywa pszennego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Przepis: W garnku o grubym dnie podsmaż na oleju pocięte w grubą kostkę: cebule, cukinie, bakłażana, papryki i całe ząbki czosnku. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy i całość przesmaż. Dodaj pasatę i wywar, całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. W tym czasie zetrzyj parmezan a jego skórkę dodaj do zupy. Pokrój chleb w grubą kostkę, poszatkuj natkę pietruszki. Zgaś zupę, dodaj pocięty chleb i natkę. Podawaj gorące z odrobiną oliwy i tartym parmezanem. Gotowe
Pieczona cielęcina
Składniki na 4 osoby:
- 1 kg udźca cielęcego w plastrach,
- 1 cytryna,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g masła klarowanego,
- sól i pieprz
Przepis: Zetrzyj skórkę z cytryny. Skrop mięso sokiem z cytryny, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i skórką z cytryny. Rozgrzej głęboką patelnię i obsmaż mięso na maśle aż się zrumieni. Przykryj patelnię pokrywką i całość wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz na około 20 minut. Wyciągnij mięso, daj mu lekko ostygnąć. Serwuj ciepłe.
Papieskie kremówki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 250 g masła,
- 125 ml wody,
- 1 łyżeczka octu,
- szczypta soli;
składniki na budyń:
- 1 litr mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 saszetka cukru waniliowego,
- 1 szklanka mąki,
- 5 żółtek;
- cukier puder
Przepis: Mąkę, sól, wodę i ocet połącz w ciasto. Zagnieć a następnie rozwałkuj w prostokąt, nakłuj widelcem i ułóż na nim 1/3 porwanego masła. Ciasto zagnieć dwa razy aby stworzyć mały prostokąt, rozwałkuj i wstaw do lodówki na kwadrans. Czynność powtórz 3 razy. Następnie ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z nich i włóż do dwóch wysmarowanych tłuszczem blaszek. Ciasta piecz 12 minut w temperaturze 220 stopni. Odstaw tak podzielone ciasta do wystygnięcia. 2 szklanki zimnego mleka zmiksuj z żółtkami i mąką na gładką masę. W pozostałej części mleka rozpuść cukier i cukier waniliowy. Gotuj na wolnym ogniu, kiedy zacznie wrzeć, wlej zawiesinę z mleka i mąk. Energicznie mieszaj do czasu aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do wystygnięcia. Schłodzony budyń wylej na jedno z płatów ciasta. Na wierzchu ułóż drugie ciasto. Wstaw całość na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokrój ciasto na mniejsze porcje i posyp cukrem pudrem. Gotowe