Pytanie na Śniadanie

Ulubione dania Jana Pawła II – świętujemy 101. rocznicę urodzin Papieża Polaka cz.2

Zupa minestrone
Składniki na 10 zup (duży garnek zupy): 
  • 1 żółta cukinia, 
  • 1 zielona cukinia, 
  • 1 bakłażan, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 żółta papryka, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 500ml pasaty pomidorowej, 
  • 2 litry wywaru warzywnego, 
  • 100 g parmezanu, 
  • 2 grube kromki pieczywa pszennego, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz
Przepis: W garnku o grubym dnie podsmaż na oleju pocięte w grubą kostkę: cebule, cukinie, bakłażana, papryki i całe ząbki czosnku. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy i całość przesmaż. Dodaj pasatę i wywar, całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. W tym czasie zetrzyj parmezan a jego skórkę dodaj do zupy. Pokrój chleb w grubą kostkę, poszatkuj natkę pietruszki. Zgaś zupę, dodaj pocięty chleb i natkę. Podawaj gorące z odrobiną oliwy i tartym parmezanem. Gotowe

Pieczona cielęcina
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 kg udźca cielęcego w plastrach, 
  • 1 cytryna, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 100g masła klarowanego, 
  • sól i pieprz
Przepis: Zetrzyj skórkę z cytryny. Skrop mięso sokiem z cytryny, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i skórką z cytryny. Rozgrzej głęboką patelnię i obsmaż mięso na maśle aż się zrumieni. Przykryj patelnię pokrywką i całość wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz na około 20 minut. Wyciągnij mięso, daj mu lekko ostygnąć. Serwuj ciepłe.

Papieskie kremówki
Składniki na ciasto: 
  • 250 g mąki, 
  • 250 g masła, 
  • 125 ml wody, 
  • 1 łyżeczka octu, 
  • szczypta soli; 
składniki na budyń: 
  • 1 litr mleka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 saszetka cukru waniliowego, 
  • 1 szklanka mąki, 
  • 5 żółtek; 
  • cukier puder
Przepis: Mąkę, sól, wodę i ocet połącz w ciasto. Zagnieć a następnie rozwałkuj w prostokąt, nakłuj widelcem i ułóż na nim 1/3 porwanego masła. Ciasto zagnieć dwa razy aby stworzyć mały prostokąt, rozwałkuj i wstaw do lodówki na kwadrans. Czynność powtórz 3 razy. Następnie ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z nich i włóż do dwóch wysmarowanych tłuszczem blaszek. Ciasta piecz 12 minut w temperaturze 220 stopni. Odstaw tak podzielone ciasta do wystygnięcia. 2 szklanki zimnego mleka zmiksuj z żółtkami i mąką na gładką masę. W pozostałej części mleka rozpuść cukier i cukier waniliowy. Gotuj na wolnym ogniu, kiedy zacznie wrzeć, wlej zawiesinę z mleka i mąk. Energicznie mieszaj do czasu aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do wystygnięcia. Schłodzony budyń wylej na jedno z płatów ciasta. Na wierzchu ułóż drugie ciasto. Wstaw całość na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokrój ciasto na mniejsze porcje i posyp cukrem pudrem. Gotowe
Więcej na ten temat