Pytanie na Śniadanie

Szarpana wieprzowina z salsą truskawkową

Wieprzowina wolno pieczona, truskawkowa salsą pico de gallo z tortillą 

Składniki: 
2 kg łopatki wieprzowej 
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
1 szklanka ketchupu 
4 łyżki octu jabłkowego 
½ szklanki bulionu drobiowego 
2 łyżki miodu 
1 łyżka musztardy Dijon 
1 łyżka sosu Worcestershire 
1 łyżeczka chili - przyprawa 
1 łyżka słodkiej papryki 
½ łyżeczki soli 
½ łyżeczki pieprzu 
2 łyżki oleju rzepakowego 
1 opakowania taco 

Sposób przygotowania: Pokrojoną cebule, siekany czosnek, przyprawy i sosy połączyć w naczyniu. Mięso natrzeć powstałą marynatą, włożyć do brytfanki podlać woda i przykryć folią i upiec w 150 C ok 3 godziny. Mięso powinno zmięknąć. Poszarpać i serwować z chrupkami i salsą. Mięso , możemy odświeżyć na kolejny posiłek wykorzystując program regeneracji podgrzewając ok 20 minut 

Salsa Pico de gallo

 Składniki: 
1 duży pomidor 
 250g truskawek 
 1 awokado 
½ białej cebuli
 ½ chilli 
1 ząbek czosnku 
kilka listków kolendry 
sok z ½ limonki 
sól, pieprz 

Sposób przygotowania: Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę, posiekać razem z cebulką w drobną kostkę. Truskawki oczyścić, posiekać, awokado drobno posiekać i skropić sokiem z limonki. Czosnek rozgnieść i drobno posiekać. Chilli wyczyścić i drobno posiekać. Wszystkie dodatki połączyć w naczyniu dodając sok z limonki i kolendrę upieczone wcześniej mięso można spokojnie odświeżyć za pomocą programu parowego Regeneracja – wykorzystując parę. Umieścić w centralnym punkcie piekarnika, ustawić program regeneracja i czas na 25 minut. Można też przygotować porcje na talerzach gotowe i umieszczając je na poszczególnych półkach w piekarniku i odświeżyć w formie indywidualnych porcji.
Focaccia z truskawkami, serem kozim i dressingiem balsamicznym (pieczywo może być odgrzane z zachowaniem pulchności. 

Samo pieczywo odgrzane i podane z grillowanym filetem kaczki 
Składniki:
3,5 szklanki włoskiej mąki pszennej 
1 paczuszka drożdży instant 
1 łyżka soli 
1 łyżka cukru 
1 szklanka ciepłej wody (45 C) 
1/4 szklanki mleka 
4 łyżki oliwy extra virgin 
250g truskawek 
250g koziego sera 

Dressing 
2 łyżki miodu
Ok 150ml octu balsamicznego 
Gałązka tymianku 
1 filet kaczki 
Sól, pieprz, rozmaryn do smaku 
Bazylia do dekoracji 

Sposób przygotowania: Focaccia - Wszystkie składniki wsypać do miski. Wymieszać. Zagnieść ciasto i ponownie włożyć do miski. Zafoliować. Wstawić do piekarnika z włączonym programem wyrastanie ciasta na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć do formy wysmarowanej oliwą. Na wierzchu wykonać palcami dziurki. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na godzinę. Po około 30 minutach posypać pokruszonym serem kozim, czerwoną cebulą i truskawkami wierzch oliwą. Posypać rozmarynem i solą. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na około 25-30 minut, aż będzie rumiana. Upieczoną można swobodnie odświeżyć przed podaniem wykorzystując program regeneracji i podgrzać placek ok 25 minut. Kaczka – ponacinać skórkę w kratkę, filet natrzeć przyprawami i zaczynając od zimnej patelni podsmażyć ok 8 minut z każdej strony. Wystudzić i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na placku. Upieczone pieczywo poprzedniego dnia można spokojnie odświeżyć za pomocą programu parowego Regeneracja – wykorzystując parę. umieścić w centralnym punkcie piekarnika, ustawić program regeneracja i czas na 25 minut. Można też przygotować porcje na talerzach gotowe z kaczką i umieszczając je na poszczególnych półkach w piekarniku i odświeżyć w formie indywidualnych porcji.
Tradycyjny chleb bananowy z mrożonym jogurtem truskawkowym 

Składniki: 
3 średnie banany 
85 gramów masła 
135 gramów cukru (2/3 szklanki) 
2 średnie jajka 
225 gramów mąki pszennej
 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka soli 
 500g jogurtu naturalnego 
 250g truskawek 
 120g cukru pudru lub miodu 

Przepis: Mrożony jogurt – truskawki opłukać i oczyścić. Podzielić na mniejsze kawałki i połączyć z cukrem i jogurtem. Masę umieścić w niskim naczyniu o zamrozić ok 1,5 godziny. Masło utrzeć, najlepiej na biało – stopniowo dodając cukier. Kolejno dodawać jaja pojedynczo, przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia W naczyniu rozgnieść banany widelcem i dodać do masy Powstałą masę wlać do natłuszczonej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C – pieczenie góra dół przez 60 minut. Wystudzony wyjąc z formy, pokroić i podać z mrożonym jogurtem Upieczony chlebek można odświeżyć w piekarniku z wykorzystaniem programu regeneracji – podgrzewając go przez 15 minut.
Więcej na ten temat