Focaccia z truskawkami, serem kozim i dressingiem balsamicznym (pieczywo może być odgrzane z zachowaniem pulchności.
Samo pieczywo odgrzane i podane z grillowanym filetem kaczki
Składniki:
3,5 szklanki włoskiej mąki pszennej
1 paczuszka drożdży instant
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłej wody (45 C)
1/4 szklanki mleka
4 łyżki oliwy extra virgin
250g truskawek
250g koziego sera
Dressing
2 łyżki miodu
Ok 150ml octu balsamicznego
Gałązka tymianku
1 filet kaczki
Sól, pieprz, rozmaryn do smaku
Bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania: Focaccia - Wszystkie składniki wsypać do miski. Wymieszać. Zagnieść ciasto i ponownie włożyć do miski. Zafoliować. Wstawić do piekarnika z włączonym programem wyrastanie ciasta na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć do formy wysmarowanej oliwą. Na wierzchu wykonać palcami dziurki. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na godzinę. Po około 30 minutach posypać pokruszonym serem kozim, czerwoną cebulą i truskawkami wierzch oliwą. Posypać rozmarynem i solą. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na około 25-30 minut, aż będzie rumiana. Upieczoną można swobodnie odświeżyć przed podaniem wykorzystując program regeneracji i podgrzać placek ok 25 minut. Kaczka – ponacinać skórkę w kratkę, filet natrzeć przyprawami i zaczynając od zimnej patelni podsmażyć ok 8 minut z każdej strony. Wystudzić i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na placku. Upieczone pieczywo poprzedniego dnia można spokojnie odświeżyć za pomocą programu parowego Regeneracja – wykorzystując parę. umieścić w centralnym punkcie piekarnika, ustawić program regeneracja i czas na 25 minut. Można też
przygotować porcje na talerzach gotowe z kaczką i umieszczając je na poszczególnych półkach w piekarniku i odświeżyć w formie indywidualnych porcji.