Pytanie na Śniadanie

Jola Kleser proponuje dania z produktami fermentowanymi cz.3

Gofry na kefirze z owocami
Składniki:
  • 250 ml kefiru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 200 g truskawek
  • 200 g malin
  • 200 g borówek
  • cukier puder do posypania
  • 400 ml śmietanki 36%
Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i pozostaw na 15 min. Następnie upiecz i podawaj z bitą śmietaną i owocami.

Tarta z felladą, szpinakiem i masą jajeczną z maślanką
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 1 opakowanie fellady
  • 250 g szpinaku
  • 1 szt. szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • 3 jajka
  • 200 ml maślanki
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • oliwa
  • sałata rzymska
  • czerwona cebula
  • musztarda miodowa
  • zielony ogórek
Przygotowanie: Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oliwie. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dorzuć szpinak oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Jajka wymieszaj z maślanką i dodaj do niech podsmażony szpinak. Wymieszaj i wylej na ciasto francuskie. Zapiekaj ok.45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podawaj z miską sałat z dressingiem.

Ciasto na maślance z truskawkami
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
Kruszonka:
  • 80 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
Przygotowanie: Zacznij od przygotowania kruszonki. Mąkę, masło i cukier rozetrzyj w palcach, a następnie zawiń w folię i wstaw do lodówki. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj maślankę i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej z  proszkiem do pieczenia i dodaj partiami do masy cały czas miksując. Ciasto przelej na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek lekko wciskając je w ciasto. Całość posypujemy kruszonką ( startą na tarce o grubych oczkach). Ciasto piecz ok.50 min. w 180 st.
Więcej na ten temat