Gofry na kefirze z owocamiSkładniki:
- 250 ml kefiru
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 200 g truskawek
- 200 g malin
- 200 g borówek
- cukier puder do posypania
- 400 ml śmietanki 36%
Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i pozostaw na 15 min. Następnie upiecz i podawaj z bitą śmietaną i owocami.
Tarta z felladą, szpinakiem i masą jajeczną z maślanką
Składniki:
- ciasto francuskie
- 1 opakowanie fellady
- 250 g szpinaku
- 1 szt. szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
- cytryna
- 3 jajka
- 200 ml maślanki
- 8 szt. suszonych pomidorów
- oliwa
- sałata rzymska
- czerwona cebula
- musztarda miodowa
- zielony ogórek
Przygotowanie: Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oliwie. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dorzuć szpinak oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Jajka wymieszaj z maślanką i dodaj do niech podsmażony szpinak. Wymieszaj i wylej na ciasto francuskie. Zapiekaj ok.45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podawaj z miską sałat z dressingiem.
Ciasto na maślance z truskawkami
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 3 jajka
- 125 ml oleju
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
Kruszonka:
- 80 g masła
- 100 g mąki
- 100 g cukru
Przygotowanie: Zacznij od przygotowania kruszonki. Mąkę, masło i cukier rozetrzyj w palcach, a następnie zawiń w folię i wstaw do lodówki. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj maślankę i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj partiami do masy cały czas miksując. Ciasto przelej na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek lekko wciskając je w ciasto. Całość posypujemy kruszonką ( startą na tarce o grubych oczkach). Ciasto piecz ok.50 min. w 180 st.