Pytanie na Śniadanie

Olej rzepakowy w roli głównej cz.3

Kebab z dressingiem z tahini i sałatką
Kebab:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 50 g grubo posiekanych orzechów (ziemne, pistacje, nerkowce)
  • 50 g orzeszków pinii, grubo posiekanych
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka nasion kminku, prażone i mielone
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Pasta cytrynowa:
  • 2 wyparzone cytryny
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka papryki
  • odrobina chilli
  • 1 łyżeczka kuminu
Do dressingu Tahini:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek tahini
  • sok z 1 cytryny
  • pieczywo pita
  • sałata zielona
  • ok 200 g pomidorów
  • 1 ogórek zielony
Pasta cytrynowa – warto ją przygotować wcześniej. Wyparzone cytryny pokroić w plasterki, przełożyć w naczyniu zasypując solą i przyprawami. Całość zalać olejem i odstawić na 3 dni. To przyspieszona wersja kiszonych cytryn. Całość można zmiksować i przechowywać w lodówce.
Kebab - w szerokim rondlu podgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, dalej orzechy i mięso. Kiedy się lekko zrumieni, dodać posiekany czosnek, resztę przypraw i pastę cytrynową. Wolno dusić ok 20 minut
Dressing tahini - wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu.
Na talerzu ułożyć podgrzany chlebek, dodać dressing tahini, ułożyć mięso i dodać pastę z oliwek. Serwować z sałatą i warzywami

Parcele z ciasta filo nadziewane batatami
  • 1 opakowanie ciasta filo 270 g
  • 1 duży batat, obrany i grubo starty
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub starte
  • 400 g fasoli cannellini z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego plus odrobina do posmarowania parceli
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 sałata rzymska
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek zielony
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki prażonych ulubionych orzechów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 pomarańczy
  • ok 100 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
Wyjąć ciasto filo z lodówki i odstawić do osiągnięcia temperatury pokojowej podczas przygotowywania nadzienia. W naczyniu połączyć utarty batat na grubych oczkach, drobno siekaną czerwoną cebulę, siekany czosnek, fasolę cannellini, ser sałatkowy, miętę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Ciasto filo podziel na mniejsze kawałki, posmaruj odrobiną oleju, a następnie ułóż kolejny arkusz na wierzchu. Na tak przygotowany kawałek ciasta ułóż nadzienie tak, aby zostawić miejsce na zwinięcie w
estetyczny kształt. Uformowane parcele posmaruj olejem i wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Sałatka - paprykę oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki i ugrillować na patelni skropione olejem. Do miski wrzucić sałatę, pomidory, ogórek i orzeszki piniowe. W osobnym naczyniu połączyć musztardę z octem, miodem i sokiem z pomarańczy, doprawić wstępnie solą i pieprzem. Cienkim strumieniem dolewać olej ciągle mieszając kilka minut. Powstały dressing można spokojnie przechowywać 5 dni w lodówce

Kurczak z woka w sosie orientalnym z kapustą, fasolką i ryżem jaśminowym
Marynowany kurczak:
  • 300 g kurczaka, bez kości i bez skóry
  • szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Do smażenia:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2,5 cm świeżego imbiru, obranego i startego
  • 1 czerwone chilli, usunięte pestki i drobno posiekane
  • 1 łyżka wina ryżowego lub zwykłego białego
  • 4-5 listków kapusty pekińskiej – pokrojone w słupki
  • 150 g fasolki szparagowej
Sos:
  • 50 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego
  • 500 g ugotowanego ryżu
Kurczaka warto podmrozić wcześniej, aby ułatwić sobie krojenie. Udka pokroić w cienkie słupki, połączyć z sosem ostrygowym i skrobią, odstawić.
Fasolkę zblanszować tzn. ugotować w mocno gotującej się i osolonej wodzie ok 3 minuty i schłodzić w lodowatej – to pozwoli zachować smak i kolor.
Sos – składniki połączyć w naczyniu i dodać podczas smażenia.
Ryż wypłukać i ugotować wg wskazówek producenta.
Na mocno rozgrzany wok nalać olej rzepakowy po ściankach patelni, podsmażyć marynowanego kurczaka. Kiedy lekko się zarumieni dodać czosnek z imbirem, chilli, dodać wino i kiedy odparuje, dodać warzywa. Przewrócić na woku kilka razy i dodać sos. Całość podgrzać i podać z ryżem
Więcej na ten temat