Pytanie na Śniadanie

Oryginalne dania z kaszy cz.3

Leczo paprykowe z pęczakiem i natką pietruszki
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 2 żółte papryki, 
  • 2 zielone papryki, 
  • 2 białe cebule, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, 
  • olej do smażenia, 
  • sól, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 litr przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżka ksylitolu, 
  • 300g pęczaku kujawskiego, 
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
Przepis: Papryki i cebule pokrój w równą, ale grubą kostkę. Podsmaż na oleju w garnku o grubym dnie, następnie dodaj koncentrat i przyprawy. Dopraw solą i gdy całość się połączy zalej przecierem pomidorowym. Dodaj ksylitol i duś około 30 minut. W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie pęczak i gdy jest gotowy połącz z pociętymi łodyżkami natki pietruszki. Wykładaj kaszę, na wierzch leczo i całość posyp listkami natki pietruszki. Gotowe

Kotleciki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym i ziołami
Składniki na kotlety dla 4 osób: 
kotleciki: 
  • 1 szklanka kaszy gryczanej, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • 4 jajka, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia; 
sos: 
  • 20 pieczarek, 
  • 1 biała cebula, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia; 
świeże zioła do dekoracji: 
  • tymianek i rozmaryn
Przepis: Kaszę wypłucz w zimnej wodzie i zalej ją zimną wodą w stosunku 1 szklanka kaszy do 2 szklanek wody. Posól wodę i gotuj aż kasza będzie miękka i lekko rozgotowana. Odcedź kaszę i ostudź ją. Wymieszaj z mąką, bułką tartą, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj, formuj kotleciki i smaż na oleju aż będą złociste. Pokrój cebulę i pieczarki w drobną kostkę i podsmaż na oleju w rondelku. Gdy są złociste dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę i krótko przesmaż. Dodaj szklankę wody i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Dodaj śmietanę, sprawdź słoność i dodaj połowę ziół (tymianek, rozmaryn). Całość wymieszaj. Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym i resztą posiekanych świeżych ziół. Gotowe

Ciastka jaglane ze słonecznikiem i rodzynkami 
Składniki na 12 ciasteczek: 
  • 1 dojrzały mały banan, 
  • 30g ksylitolu, 
  • 60g oleju kokosowego, 
  • 180g kaszy jaglanej, 
  • 1 łyżka pestek słonecznika, 
  • 1 łyżka rodzynek, 
  • szczypta soli
Przepis: Banana zblenduj razem z ksylitolem i podgrzanym olejem kokosowym. Kaszę zblenduj oddzielnie w blenderze kielichowym i połącz z pestkami słonecznika i rodzynkami, dodaj sól. Połącz obie masy – suchą i mokrą. Uformuj ciasteczka, ułóż na blasze i schłodź przed pieczeniem przez 15 minut w lodówce. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Gotowe
Więcej na ten temat