Leczo paprykowe z pęczakiem i natką pietruszki
Składniki na 4 osoby:
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 2 zielone papryki,
- 2 białe cebule,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- olej do smażenia,
- sól,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 litr przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 300g pęczaku kujawskiego,
- 1 duży pęczek natki pietruszki
Przepis: Papryki i cebule pokrój w równą, ale grubą kostkę. Podsmaż na oleju w garnku o grubym dnie, następnie dodaj koncentrat i przyprawy. Dopraw solą i gdy całość się połączy zalej przecierem pomidorowym. Dodaj ksylitol i duś około 30 minut. W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie pęczak i gdy jest gotowy połącz z pociętymi łodyżkami natki pietruszki. Wykładaj kaszę, na wierzch leczo i całość posyp listkami natki pietruszki. Gotowe
Kotleciki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym i ziołami
Składniki na kotlety dla 4 osób:
kotleciki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 4 jajka,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia;
sos:
- 20 pieczarek,
- 1 biała cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia;
świeże zioła do dekoracji:
Przepis: Kaszę wypłucz w zimnej wodzie i zalej ją zimną wodą w stosunku 1 szklanka kaszy do 2 szklanek wody. Posól wodę i gotuj aż kasza będzie miękka i lekko rozgotowana. Odcedź kaszę i ostudź ją. Wymieszaj z mąką, bułką tartą, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj, formuj kotleciki i smaż na oleju aż będą złociste. Pokrój cebulę i pieczarki w drobną kostkę i podsmaż na oleju w rondelku. Gdy są złociste dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę i krótko przesmaż. Dodaj szklankę wody i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Dodaj śmietanę, sprawdź słoność i dodaj połowę ziół (tymianek, rozmaryn). Całość wymieszaj. Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym i resztą posiekanych świeżych ziół. Gotowe
Ciastka jaglane ze słonecznikiem i rodzynkami
Składniki na 12 ciasteczek:
- 1 dojrzały mały banan,
- 30g ksylitolu,
- 60g oleju kokosowego,
- 180g kaszy jaglanej,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1 łyżka rodzynek,
- szczypta soli
Przepis: Banana zblenduj razem z ksylitolem i podgrzanym olejem kokosowym. Kaszę zblenduj oddzielnie w blenderze kielichowym i połącz z pestkami słonecznika i rodzynkami, dodaj sól. Połącz obie masy – suchą i mokrą. Uformuj ciasteczka, ułóż na blasze i schłodź przed pieczeniem przez 15 minut w lodówce. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Gotowe