Zupa czosnkowa
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1/2 selera
- 2 gałązki selera naciowego
- 1,5l bulionu warzywnego
- Tymianek
- 2 główki czosnku
- śmietanka 30% - 100ml
- oliwa
- sól/pieprz
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Warzywa pokrój i zrumień na oliwie. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Czosnek upiecz w folii w piekarniku nagrzanym na 180 stopni (40 minut). Zupę zmiksuj z dodatkiem czosnku, dodaj przyprawy, śmietankę oraz tymianek.
Czosnkowy kurczak
- Kurczak
- 150g masła
- 1 główka czosnku
- 5 gałązek tymianku
- 3 gałązki natki
- sól, pieprz,
- oliwa,
- słodka, ostra i wędzona papryka
Miękkie masło wymieszaj z przyprawami, posiekanym czosnkiem i ziołami.
Kurczaka umyj i osusz. Wysmaruj kurczaka w środku, na zewnątrz oraz pod skórą. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 minut a następnie 50 minut w temp.160 stopni. od czasu do czasu polewaj kurczaka powstałym sosem. serwuj z tłuczonymi ziemniakami i pieczonymi pomidorkami.