Pytanie na Śniadanie

Oryginalne pasty śniadaniowe z czosnkiem

Piklowany czosnek
  • 1 szklanka octu ryzowego,
  • 2 szklanki wody,
  • gorczyca
  • liść laurowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki cukru
  • Ziele angielskie
  • Czosnek (4 główki)
Obgotuj we wrzątku, przełóż do słoików i zalej marynatą. Przechowuj w lodówce lub zawekuj. Serwuj do sałatek, przystawek i dań mięsnych.

Pasta z czosnkiem niedźwiedzim
  • 4 świeże liście czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • cytryna
  • 100 g twarożku
  • natka pietruszki
Posiekany czosnek niedźwiedzi i pietruszkę wymieszaj z twarożkiem, oliwą, skórką i sokiem z 1/2 cytryny. Serwuj na grzance.

Pasta jajeczna z czarnym czosnkiem
  • 3 jaja na twardo
  • 1 ząbek czarnego czosnki
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz
  • szczypiorek
  • szczypta wędzonej papryki
Posiekane jaja wymieszaj z pokrojonym szczypiorem, majonezem, przyprawami i czosnkiem.
Serwuj z świeżym pieczywem lub grzankami
Więcej na ten temat