Piklowany czosnek
- 1 szklanka octu ryzowego,
- 2 szklanki wody,
- gorczyca
- liść laurowy,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżeczki cukru
- Ziele angielskie
- Czosnek (4 główki)
Obgotuj we wrzątku, przełóż do słoików i zalej marynatą. Przechowuj w lodówce lub zawekuj. Serwuj do sałatek, przystawek i dań mięsnych.
Pasta z czosnkiem niedźwiedzim
- 4 świeże liście czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz
- cytryna
- 100 g twarożku
- natka pietruszki
Posiekany czosnek niedźwiedzi i pietruszkę wymieszaj z twarożkiem, oliwą, skórką i sokiem z 1/2 cytryny. Serwuj na grzance.
Pasta jajeczna z czarnym czosnkiem
- 3 jaja na twardo
- 1 ząbek czarnego czosnki
- 2 łyżki majonezu
- Sól i pieprz
- szczypiorek
- szczypta wędzonej papryki
Posiekane jaja wymieszaj z pokrojonym szczypiorem, majonezem, przyprawami i czosnkiem.
Serwuj z świeżym pieczywem lub grzankami