Schab po syczuańsku z kapustą bok choy i makaronem (Chiny)
Składniki na 4 osoby:
- 400g schabu,
- 2 łyżki ostrego sosu z pieprzu syczuańskiego,
- 4 cm korzenia świeżego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- ½ szklanki oleju ryżowego,
- 200 g makaronu chińskiego,
- 2 średnie kapusty bok choy,
- 1 pęczek dymki,
- 1 pęczek kolendry
Przepis: Schab tniemy na bardzo cienkie plastry, bo będziemy go smażyć bardzo krótko i chcemy, żeby zachował swoją soczystość. Jeśli smażysz chude mięso pamiętaj krój je jak najcieniej i smaż bardzo krótko (chyba, że pieczesz, wtedy długo, najlepiej w towarzystwie tłustego dodatku i w niskiej temperaturze). Ostry pieprzowy sos wymieszaj z połową sosu sojowego, sosu rybnego i oleju ryżowego i zamarynuj w nim plastry mięsa. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie plastry: imbir i czosnek. Ugotuj według przepisu makaron i schłodź. Pokrój w ćwiartki kapusty i białą część dymki. Zieloną część dymki wraz z kolendra potnij drobno. Rozgrzej szeroką patelnię lub wok, rozgrzej olej ryżowy i wrzuć mięso. Szybko obsmaż je i wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej. Zmniejsz ogień, wrzuć na patelnie imbir i czosnek, smaż przez 2 minuty, dodaj kapustę i dymkę, wymieszaj i dodaj makaron oraz obsmażone mięso. Całość duś kolejne 2-3 minuty, dodaj resztę sosów. Zgaś ogień, dodaj olej sezamowy oraz świeże zioła – kolendrę i szczypior dymki. Wymieszaj i szybko serwuj gorące. Gotowe
Tonkatsu, czyli kotlet schabowy po japońsku z ryżem, szatkowaną kapustą, sosem i zupą miso (Japonia)
Składniki na 4 osoby:
- 4 plastry schabu (ok. 2 cm każdy),
- 4 łyżki mąki,
- 1 roztrzepane jajko,
- 1 łyżka gęstego sosu sojowego,
- 4 łyżki bułki tartej Panko,
- ¼ kapusty białej,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 100g ryżu do sushi,
- 2 łyżki zaprawy do sushi,
- 4 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki sosu Worchestershire,
- 1 łyżeczka drobnego cukru,
- 1 łyżka gęstego sosu sojowego,
- 2 łyżki jasnej pasty shiro miso,
- 2 plastry glonów nori,
- 1 małe opakowanie kiełków fasoli mung
Przepisy: Schab rozbij delikatnie tłuczkiem, posmaruj sosem sojowym i zapanieruj – najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gdy panierujesz mięso pamiętaj, aby rozbić go tłuczkiem, bo może być za twarde po smażeniu albo surowe w środku. Panierka zawsze ochroni mięso przed przesuszeniem, więc smaż mięsa szybko, bo panierka może się przypalić. Nie wciskaj panierki z bułki w mięso, bo będzie twarde. Kapustę poszatkuj drobno, zasyp cukrem i wymieszaj z octem. Odstaw na 15 minut, aby kapusta zmiękła. Ryż ugotuj tak, jak na sushi w wodzie w stosunku 1:1. Po ugotowaniu zahartuj zaprawą do sushi złożoną z octu i wody w stosunku 1:7, delikatnie posól i dodaj cukier wedle uznania. Wymieszaj i utwórz 4 kopczyki z ryżu, gdy jest jeszcze ciepły. Połącz ketchup z sosem Worchestershire, cukrem i sosem sojowym. Przełóż do miseczki. Pastę shiro miso wymieszaj z 400 ml wrzącej wody, dopraw sosem sojowym (jeśli trzeba). Wrzuć do właśnie powstałej zupy miso pokruszone glony i kiełki fasoli. Zapanierowane mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju ryżowym przez około 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem osusz na ręczniku kuchennym i pokrój w paski. Serwuj z ryżem, sosem tonkatsu, kapustą i zupa miso. Gotowe
Schab pieczony w plastrach boczku na kaszce kukurydzianej z sosem gravy (USA)
Składniki na 4 osoby:
- 800g schabu w całości,
- 200g dobrej jakości wędzonego i surowego boczku w plastrach,
- 1 duży brokuł,
- 200g drobnej kaszki kukurydzianej,
- 400ml mleka owsianego,
- 400ml wody,
- 50g masła,
- 50g tartego parmezanu,
- 1 włoszczyzna,
- odrobina mąki i masła
Przepis: Schab oczyść z błon i zawiń w plastry boczku a następnie ułóż na pokrojonej w grubą kostce włoszczyźnie na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym na 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 2 godziny. Wyjmij z piekarnika, zlej soki i zrób z nich szybki sos delikatnie zagęszczając go mąką i masłem. Pamiętaj, gdy pieczesz chude mięso – takie jak schab – dobrze go połączyć z jakimś tłustym i wyraźnym smakiem – tutaj z boczkiem. Zawsze piecz długo i w niższej niż 180 stopni temperaturze bez termoobiegu. Termoobieg wysuszy mięso, chyba że pieczesz z funkcją pary lub w zakrytym naczyniu. Zagotuj wodę z mlekiem i wsyp kaszkę kukurydzianą. Mieszając zagotuj, dodaj masło i parmezan. Odstaw w ciepłe miejsce. Ugotuj brokuł al dente. Wykładaj kaszkę, plastry schabu a dookoła różyczki brokułu. Całość polej sosem pieczeniowym. Gotowe