Pytanie na Śniadanie

Niedzielny obiad według Kuby Steuermarka cz.4

Dorsz w porach sous vide z młodymi marchewkami i pomarańczą 
Składniki na 4 porcje: 
  • 4 kawałki polędwicy z dorsza, 
  • 1 biały kawałek pora, 
  • 1 cytryna, 
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek, 
  • 20 małych marchewek, 
  • 2 pomarańcze – skórka i sok, 
  • 1 pęczek natki, 
  • 1 pęczek kolendry 
Dorsza nasmaruj oliwą, posól i popieprz. Z jednej strony ryby ułóż plastry cytryny, z drugiej pokryj je pociętym drobno porem. Włóż do worka sous vide, odciągnij powietrze i gotuj w wodzie o stałej temperaturze ok. 50 stopni tak aby ryba doszła w tej temperaturze. Możesz też upiec dorsza w foli w niskiej temperaturze w piekarniku. W międzyczasie obierz marchewki i karmelizuj je na patelni w soku i ze skórką z pomarańczy. Układaj marchewki, na nich dorsza a całość obficie dopraw ziołami – natką pietruszki i kolendry z oliwą i solą. Gotowe

Szybkie ciasto bezglutenowe z sosem malinowym 
Składniki na 1 ciasto – 8/10 porcji: 
  • 200 g masła, 
  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 5 jajek, 
  • 5 łyżek drobnego cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 1 paczka mrożonych malin,
  • 1 mały pęczek mięty, 
  • 50 g cukru 
Masło połam tak jak czekoladę i roztop razem w kąpieli wodnej. Żółtka jajek ubij z cukrem, białka oddzielnie ze szczyptą soli. Połącz trzy masy, wysmaruj okrągłą blachę masłem i piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W tym czasie zrób sos poprzez zagrzanie malin z cukrem i miętą. Zblenduj go na gładko, możesz przetrzeć sos aby usunąć pestki. Ciasto serwuj z malinowym sosem. Gotowe

Więcej na ten temat