Dorsz w porach sous vide z młodymi marchewkami i pomarańczą
Składniki na 4 porcje:
- 4 kawałki polędwicy z dorsza,
- 1 biały kawałek pora,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 20 małych marchewek,
- 2 pomarańcze – skórka i sok,
- 1 pęczek natki,
- 1 pęczek kolendry
Dorsza nasmaruj oliwą, posól i popieprz. Z jednej strony ryby ułóż plastry cytryny, z drugiej pokryj je pociętym drobno porem. Włóż do worka sous vide, odciągnij powietrze i gotuj w wodzie o stałej temperaturze ok. 50 stopni tak aby ryba doszła w tej temperaturze. Możesz też upiec dorsza w foli w niskiej temperaturze w piekarniku. W międzyczasie obierz marchewki i karmelizuj je na patelni w soku i ze skórką z pomarańczy. Układaj marchewki, na nich dorsza a całość obficie dopraw ziołami – natką pietruszki i kolendry z oliwą i solą. Gotowe
Szybkie ciasto bezglutenowe z sosem malinowym
Składniki na 1 ciasto – 8/10 porcji:
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 5 jajek,
- 5 łyżek drobnego cukru,
- szczypta soli,
- 1 paczka mrożonych malin,
- 1 mały pęczek mięty,
- 50 g cukru
Masło połam tak jak czekoladę i roztop razem w kąpieli wodnej. Żółtka jajek ubij z cukrem, białka oddzielnie ze szczyptą soli. Połącz trzy masy, wysmaruj okrągłą blachę masłem i piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W tym czasie zrób sos poprzez zagrzanie malin z cukrem i miętą. Zblenduj go na gładko, możesz przetrzeć sos aby usunąć pestki. Ciasto serwuj z malinowym sosem. Gotowe