Zupa cebulowa
Składniki dla 4 osób:
- 900 g cebuli
- Kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu mięsnego
- 50ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
- bagietka, pokrojona na kromki
- ząbek czosnku
- 150 g sera gruyere lub innego łatwo topiącego się
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą i kiedy się rozgrzeje dodać cebulę i wolno dusić a się skarmelizuje i zmięknie. Kiedy nabierze pięknej herbacianej barwy dodać wino i tymianek a kiedy wino odparuje dodać bulion i wolno gotować ok 30 minut. Doprawić finalnie do smaku. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor a następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Gotową zupę wlać do kokilki i ułożyć grzanki – posypać tartym serem i zapiec w 220 C ok 5 minut.
Wiosenna Tourtiera z miesem
- 250g mielonej wieprzowiny
- 250g mielonej wołowiny
- 200g szpinaku
- Ok 1 l bulionu wołowego
- 1 duża cebula
- 5 dużych pieczarek
- 3 laski selera naciowego
- 150g groszku zielonego
- 3 ząbki czosnku
- Mały pęczek natki
- Olej do smażenia
Ciasto kruche:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g schłodzonego masła,
- 1 żółtko jaja,
- 50 g wody,
- szczypta soli.
- Jajo pod posmarowania tarty
Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę, szpinak opłukać. W garnku rozgrzać olej, usmażyć mięso i kiedy lekko zbrązowieje dodać pokrojone warzywa. Całość po chwili dopełnić bulionem i dusić ok 30 minut. Gotową, lekko wystudzona masę przełożyć do tortownicy wypełnionej rozwałkowanym ciastem. Przykryć kolejnym kawałkiem ciasta, zawinąć krawędzie i posmarować rozmąconym jajem. Upiec 40 minut w 180 C
Na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone w plasterki masło, żółtko oraz sól. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodając porcjami wodę. Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na obsypanym mąką blacie. Rozwałkowany placek przełóż do formy na tartę i dociśnij do brzegów. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Eclairs z kremem i czekoladą
Składniki na ciasto:
- 150ml wody
- 125g masła
- 150g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli i cukru
Składniki na krem:
- 0,5l mleka
- ekstrakt waniliowy
- 55g skrobi kukurydzianej
- 100g cukru
- 2 jajka
Polewa czekoladowa:
- 200g czekolady gorzkiej
- 175 ml mleka
- 50ml śmietanki
- 30g cukru pudru
- 30g masła
Ciasto: w rondlu zagotować masło z wodą. Połączyć z cukrem i solą, zmniejszyć moc gotowania i wsypać mąkę energicznie mieszając. Ciasto będzie gotowe, kiedy przestanie się kleić do ścianek naczynia i będzie gładkie. Ciasto wystudzić i połączyć z jajami w jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć na blaszkę ecleairs Upiec w temperaturze 200°C przez około 18-20minut.
Krem: W garnku zagotować mleko z ekstraktem waniliowym. W osobnym naczyniu połączyć cukier ze skrobią i jajami. Kiedy mleko się zagotuje zdjąć z grzania, dodać połowę masy jajecznej i kiedy się zahartuje dodać resztę i ustawić ponownie na grzanie - tym razem małej mocy – ciągle mieszając. Całość gotować do momentu aż zgęstnieje ok 5 minut. Gotowy krem przykryć folia spożywcza i odstawić do wystygnięcia. Ważne – gotowego kremu nie wolno mieszać.
Polewa czekoladowa: Mleko, śmietankę i cukier podgrzać- nie zagotować. Czekoladę drobno posiekać i zalać gorącym płynem. Kiedy się całkowicie rozpuści dodać masło i wymieszać. Jak lekko zgęstnieje polać eclairs. Eclairs należy przeciąć na pół, wypełnić kremem i złożyć. Polać sosem czekoladowym.