Pytanie na Śniadanie

Śniadanie – yorkshire pudding

Yorkshire pudding ze słodkim twarożkiem i konfiturą wiśniową 

Ciasto: 
 200ml mleka 
 4 jajka 
 140g mąki pszennej 
 Sól/ pieprz 

 Konfitura: 
 0,5 kg śliwek 
 2 łyżki cukru trzcinowego 
 3 ziarna kardamonu 
 2 gałązki rozmarynu 
 100ml czerwonego wina 
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
 2 łyżki wody 

 Zaczynamy od konfitury, śliwki przekrawamy na pól i pozbywamy się pestek, tak przygotowane i umyte wrzucamy do na mocno rozgrzaną patelnie i smażymy, po chwili dodajemy cukier i czekamy aż się karmelizuje. Gdy tak się stanie dorzucamy gałązki rozmarynu i smażymy razem kilka minut po czym dolewamy czerwone wino i redukujemy na dużym ogniu aż odparuje o ¾. Wtedy całość zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody i odstawiamy. Następnie ze składników na ciasto wyrabiamy w mikserze masę o gęstości tej naleśnikowej i odstawiamy na 5 min. W tym czasie metalowe foremki do wypieku babeczek rozgrzewamy przez 15min w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, w każdej z foremek umieszczamy wcześniej po łyżce oleju. Na tak rozgrzany olej w foremkach ostrożnie wylewamy lejące się ciasto wypełniając je do połowy a następnie wkładamy szybko do piekarnika na kolejne 20 min aż ciasto wyrośnie niemal dwukrotnie powyżej forem. Tak upieczone wyciągamy z pieca, wyjmujemy z foremek i po kilku chwilach stygnięcia przekrajamy na pół aby nadziać je naszą konfiturą, obsypać cukrem pudrem i podać na śniadanie.


Ciasto z biszkoptu ze szpinakiem przekładane musem serowym z orzechami np. pistacjami

 400g mrożonego szpinaku 
 2/3 szklanki oleju 
 1 szklanka cukru 
 3 jajka 
 2 szklanki mąki pszennej 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem: 
 250g serka mascarpone 
 200ml śmietanki 36% 
 4 łyżeczki cukru pudru 
 Ziarna z jednej laski wanilii 

 Do dekoracji: 
 Granat Borówki Maliny truskawki 

 Szpinak rozmrażamy na sicie, następnie miksujemy na gładką masę, jajka ucieramy z cukrem na puszystą i białą masę, następnie cały czas ubijając cienkim strumieniem dolewamy olej. Wtedy dodajemy mus ze szpinaku delikatnie mieszając aby połączyły się na gładką masę ale nie opadły. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i łączymy z ubitymi jajkami powoli mieszając tak aby powstało jednolite ciasto. Masę wylewamy do okrągłej formy tak aby miało ok. 4cm wysokości, lekko stukamy o blat aby pozbyć się powietrza i wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 min, po tym czasie piekarnik wyłączamy i otwieramy na 10 minut po to aby powoli opadała temperatura i wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia. Do miksera wkładamy schłodzony serek mascarpone, śmietankę, cukier puder ora ziarna z laski wanilii i miksujemy na gładki krem. Wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części, dolną kładziemy na dużym talerzu i równomiernie smarujemy kremem mascarpone, z górnej za pomocą łyżki wybieramy zielone części które rozsypujemy na górze kremu niczym mech. Tak przygotowane ciasto dekorujemy świeżymi owocami, obsypujemy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na ok. 30min aby stężało.
Sernik z rosą, rumianą bezą

Spód: 
 1 szklanka mąki
 ½ szklanki cukru 
120 g masła 
1 jajko 

 Masa serowa: 
1 kg twarogu sernikowego 4 % 
4 jajka 
4 żółtka 
150 g roztopionego masła
 500 ml mleka 
2 budynie śmietankowe (proszek)

 Beza: 
4 białka 
½ szklanki cukru 

 Ze schłodzonych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, wykładamy nim spód blachy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 min, do uzyskania złotego koloru. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy przez 5 minut do dokładnego połączenia i wylewamy na przestudzony spód. Całość pieczemy przez godzinę w 180 stopniach C. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę i wykładamy na upieczony sernik. Możemy to zrobić za pomocą szprycy, aby uzyskać ładny wzór. Sernik z bezą pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach C. Następnie pozostawiamy w nagrzanym piekarniku przez kolejne 15-20 minut, po czym wystudzamy na blacie. Rosa na serniku pojawi się po około godzinie.

 Domowy sękacz z tortownicy 

 250g masła 
 1 szklanka cukru 
 ¾ szklanki mąki krupczatki
 ½ szklanki mąki ziemniaczanej 
 6 jajek 
 50g zmielonych migdałów 
 2 łyżki rumu 
 1 laska wanilii 
 Masło do wysmarowania formy

 Masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę. Stale ucierając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, wlewamy rum, następnie wsypujemy migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Ze schłodzonych białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Tortownicę natłuszczamy masłem, na dnie rozprowadzamy 2 łyżki ciasta a następnie pieczemy je przez 5 minut w temperaturze 200°C.

Więcej na ten temat