Yorkshire pudding ze słodkim twarożkiem i konfiturą wiśniową
Ciasto:
200ml mleka
4 jajka
140g mąki pszennej
Sól/ pieprz
Konfitura:
0,5 kg śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
3 ziarna kardamonu
2 gałązki rozmarynu
100ml czerwonego wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
Zaczynamy od konfitury, śliwki przekrawamy na pól i pozbywamy się pestek, tak przygotowane i umyte wrzucamy do na mocno rozgrzaną patelnie i smażymy, po chwili dodajemy cukier i czekamy aż się karmelizuje. Gdy tak się stanie dorzucamy gałązki rozmarynu i smażymy razem kilka minut po czym dolewamy czerwone wino i redukujemy na dużym ogniu aż odparuje o ¾. Wtedy całość zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody i odstawiamy.
Następnie ze składników na ciasto wyrabiamy w mikserze masę o gęstości tej naleśnikowej i odstawiamy na 5 min. W tym czasie metalowe foremki do wypieku babeczek rozgrzewamy przez 15min w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, w każdej z foremek umieszczamy wcześniej po łyżce oleju. Na tak rozgrzany olej w foremkach ostrożnie wylewamy lejące się ciasto wypełniając je do połowy a następnie wkładamy szybko do piekarnika na kolejne 20 min aż ciasto wyrośnie niemal dwukrotnie powyżej forem. Tak upieczone wyciągamy z pieca, wyjmujemy z foremek i po kilku chwilach stygnięcia przekrajamy na pół aby nadziać je naszą konfiturą, obsypać cukrem pudrem i podać na śniadanie.
Ciasto z biszkoptu ze szpinakiem przekładane musem serowym z orzechami np. pistacjami
400g mrożonego szpinaku
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 36%
4 łyżeczki cukru pudru
Ziarna z jednej laski wanilii
Do dekoracji:
Granat
Borówki
Maliny truskawki
Szpinak rozmrażamy na sicie, następnie miksujemy na gładką masę, jajka ucieramy z cukrem na puszystą i białą masę, następnie cały czas ubijając cienkim strumieniem dolewamy olej.
Wtedy dodajemy mus ze szpinaku delikatnie mieszając aby połączyły się na gładką masę ale nie opadły. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i łączymy z ubitymi jajkami powoli mieszając tak aby powstało jednolite ciasto. Masę wylewamy do okrągłej formy tak aby miało ok.
4cm wysokości, lekko stukamy o blat aby pozbyć się powietrza i wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 min, po tym czasie piekarnik wyłączamy i otwieramy na 10 minut po to aby powoli opadała temperatura i wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia. Do miksera wkładamy schłodzony serek mascarpone, śmietankę, cukier puder ora ziarna z laski wanilii i miksujemy na gładki krem. Wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części, dolną kładziemy na dużym talerzu i równomiernie smarujemy kremem mascarpone, z górnej za pomocą łyżki wybieramy zielone części które rozsypujemy na górze kremu niczym mech. Tak przygotowane ciasto dekorujemy świeżymi owocami, obsypujemy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na ok. 30min aby stężało.