Baba mocno czekoladowa
- 2 1/4 szklanki (280 g) mąki
- 1/4 szklanki Kruger kakao ekstra ciemne
- 1 łyżka mleka w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka (260g) niesolonego masła o temperaturze pokojowej
- 1 1/2 szklanki (300 g) BIO cukru kokosowego Kruger
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
1/3 szklanki mleka czekoladowego (320 ml - mleko wymieszane z Kruger czekoladą 43% zawartości kakao)
Rozgrzej piekarnik do 180st. C. Połącz wszystkie suche składniki - mąkę, mleko w proszku, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w średniej wielkości misce, wymieszaj i odstaw na bok. Dodaj masło i cukier do dużej miski i ubijaj razem na jasny i puszysty kolor, około 3-5 minut. Dodawaj jajka pojedynczo. Dodaj 1/2 suchych składników, a następnie dodaj mleko czekoladowe (mleko + czekolada Kruger) do ciasta. Na koniec dodaj ostatnią połowę suchych składników i mieszaj do połączenia. Dodaj ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką przed wyjęciem z piekarnika.
Mazurek czekoladowy bez pieczenia
Spód:
- 250 g ciasteczek owsianych, ciastek o smaku kakaowym
- 50 g płatków owsianych
- 50 g Kruger Mix Fix bez oleju palmowego
- 2 łyżki Kruger kakao ekstra ciemne
- 120 g masła
Nadzienie:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g ciemnej czekolady
- 50 g masła
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ciasteczka z płatkami zmiksować na proszek. Dodać czekoladę, kakao i kawę. Masło roztopić, wlać do ciasteczkowego proszku i dokładnie wymieszać. Foremkę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wylepić masą z ciastek. Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia. W tym czasie w rondelku zagotować śmietanę, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i masło, podgrzewać, aż składniki się połączą. Przestudzony krem wylać na zastygnięty spód i ponownie wstawić do lodówki. Zostawić do zastygnięcia – przynajmniej 2 godziny. Deser wyjmować z foremki dobrze schłodzony, wtedy spód się nie rozpada.
Najprostszy na świecie czekoladowy sernik bez pieczenia
- 4 ciasteczka czekoladowe
- 4 łyżki roztopionego niesolonego masła
Sernik:
- 300 ml śmietanki 36%
- 300 g serka śmietankowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- Pół szklanki Kruger kakao ekstra ciemne
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 ½ cup pokrojonych mini jaj
Na polewę czekoladową:
- 80 g masła
- 15 g wody
- 20 g Kruger czekolady
- 200g o zawartości 43% kakao
- 200 g Kruger cukru kokosowego
- cukier z wanilią
Wymieszaj pokruszone ciasteczka z roztopionym masłem. Wciśnij do dna tortownicy i włóż do zamrażarki podczas przygotowywania nadzienia. Ubij śmietanę z odrobiną cukru pudru, aż będzie sztywna. Ubij ser śmietankowy na miękki i miękki - następnie dodaj cukier puder, kakao śmietanę. Dodać bitą śmietanę i pokruszone mini jajka. Następnie wyłóż masę sernikową na spód wygładź wierzch i włóż do lodówki, aby stężało. Polewa: Wszystkie składniki umieść w garnuszku i zagotuj. Ostudzoną i uprzednio przemieszaną polewę wylej na schłodzony sernik.