Pytanie na Śniadanie

Ciasta wielkanocne – nasze inspiracje cz.1

Baba mocno czekoladowa 
  • 2 1/4 szklanki (280 g) mąki 
  • 1/4 szklanki Kruger kakao ekstra ciemne 
  • 1 łyżka mleka w proszku 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 szklanka (260g) niesolonego masła o temperaturze pokojowej 
  • 1 1/2 szklanki (300 g) BIO cukru kokosowego Kruger 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 4 duże jajka 
1/3 szklanki mleka czekoladowego (320 ml - mleko wymieszane z Kruger czekoladą 43% zawartości kakao) 
Rozgrzej piekarnik do 180st. C. Połącz wszystkie suche składniki - mąkę, mleko w proszku, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w średniej wielkości misce, wymieszaj i odstaw na bok. Dodaj masło i cukier do dużej miski i ubijaj razem na jasny i puszysty kolor, około 3-5 minut. Dodawaj jajka pojedynczo. Dodaj 1/2 suchych składników, a następnie dodaj mleko czekoladowe (mleko + czekolada Kruger) do ciasta. Na koniec dodaj ostatnią połowę suchych składników i mieszaj do połączenia. Dodaj ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką przed wyjęciem z piekarnika.

Mazurek czekoladowy bez pieczenia 
Spód: 
  • 250 g ciasteczek owsianych, ciastek o smaku kakaowym 
  • 50 g płatków owsianych 
  • 50 g Kruger Mix Fix bez oleju palmowego 
  • 2 łyżki Kruger kakao ekstra ciemne 
  • 120 g masła 
Nadzienie: 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 200 g ciemnej czekolady 
  • 50 g masła 
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ciasteczka z płatkami zmiksować na proszek. Dodać czekoladę, kakao i kawę. Masło roztopić, wlać do ciasteczkowego proszku i dokładnie wymieszać. Foremkę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wylepić masą z ciastek. Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia. W tym czasie w rondelku zagotować śmietanę, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i masło, podgrzewać, aż składniki się połączą. Przestudzony krem wylać na zastygnięty spód i ponownie wstawić do lodówki. Zostawić do zastygnięcia – przynajmniej 2 godziny. Deser wyjmować z foremki dobrze schłodzony, wtedy spód się nie rozpada.

Najprostszy na świecie czekoladowy sernik bez pieczenia 
  • 4 ciasteczka czekoladowe 
  • 4 łyżki roztopionego niesolonego masła 
Sernik: 
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 300 g serka śmietankowego
  • ¾ szklanki cukru pudru 
  • Pół szklanki Kruger kakao ekstra ciemne 
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1 ½ cup pokrojonych mini jaj 
Na polewę czekoladową: 
  • 80 g masła 
  • 15 g wody 
  • 20 g Kruger czekolady 
  • 200g o zawartości 43% kakao 
  • 200 g Kruger cukru kokosowego 
  • cukier z wanilią 
Wymieszaj pokruszone ciasteczka z roztopionym masłem. Wciśnij do dna tortownicy i włóż do zamrażarki podczas przygotowywania nadzienia. Ubij śmietanę z odrobiną cukru pudru, aż będzie sztywna. Ubij ser śmietankowy na miękki i miękki - następnie dodaj cukier puder, kakao śmietanę. Dodać bitą śmietanę i pokruszone mini jajka. Następnie wyłóż masę sernikową na spód wygładź wierzch i włóż do lodówki, aby stężało. Polewa: Wszystkie składniki umieść w garnuszku i zagotuj. Ostudzoną i uprzednio przemieszaną polewę wylej na schłodzony sernik.
Więcej na ten temat