Naleśniki zielone z serem kozim i warzywami
Składniki:
- ogórek zielony długi 2 szt.
- groszek zielony z puszki 1 szt.
- kiełki zielonego groszku / rzeżucha garść
- cytryna 1 szt.
- kozi ser miękki 3 szt.
- Naleśniki:
- mąka pszenna 160 g
- 3 jajka
- mleko 500 ml
- szpinak baby 75 g
- sól
- masło 100 g
Przepis: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki i usmaż je na patelni. Ogórka pokrój w plasterki. Na naleśniki nakładaj łyżkę sera i wszystkie warzywa, dopraw solą i pierzem oraz skrop sokiem z cytryny.
Ciasto marchewkowe z orzechami
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 3 filiżanki startej marchewki
- 250 mąki migdałowej
- 100 g migdałów
- laska waniliowa
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis: Jajka ubij z cukrem na puszysta masę, dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej formy do pieczenia. Piecz w tem 180 st przez 45-55 min ( do suchego patyczka).
Kofty z surówką z marchewką
Składniki:
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe
- 1 szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- sól, czarny pieprz
- kumin i kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- cytryna
- jogurt grecki 400 ml
- mięta 1 pęczek
- 8 marchewek
- sezam 50 g
- czerwona cebula 2 szt.
- oliwa
Przepis: Mięso wymieszaj z czosnkiem i podsmażoną cebulką oraz przyprawami i posiekanymi ziołami. Uformuj kofty i odstaw. W tym czasie przygotuj sałatkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem ,kuminem i kolendrą. Dodaj trochę soku z cytryny i oliwę, na koniec wmieszaj posiekane zioła. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Kofty smaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Podawaj z sosem i surówką.
Spanakopita z fetą w cieście filo
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- 300 g świeżego szpinaku
- 400 g fety
- 3 jajka
- pieprz
- oliwa
- masło
Przepis: Rozcieramy ser z roztrzepanymi jajkami. Zieleninę siekamy, lekko solimy by zmiękła, dodajemy przesmażony na maśle i przestudzony szpinak, dodajemy pieprz, 2 łyżki oliwy i mieszamy masę. Brytfankę o wymiarach ok. 35x25 cm smarujemy oliwą i wykładamy szczelnie dwoma arkuszami ciasta. Brzegi trzeciego zawijamy do góry i pokrywamy farszem. Następnie przykrywamy dwoma arkuszami ciasta. Polewamy je masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.