Pytanie na Śniadanie

Marchewka i szpinak w kuchni Joli Kleser cz.1

Naleśniki zielone z serem kozim i warzywami 
Składniki: 
  • ogórek zielony długi 2 szt. 
  • groszek zielony z puszki 1 szt.
  • kiełki zielonego groszku / rzeżucha garść 
  • cytryna 1 szt.
  • kozi ser miękki 3 szt. 
  • Naleśniki: 
  • mąka pszenna 160 g 
  • 3 jajka 
  • mleko 500 ml 
  • szpinak baby 75 g 
  • sól 
  • masło 100 g 
Przepis: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki i usmaż je na patelni. Ogórka pokrój w plasterki. Na naleśniki nakładaj łyżkę sera i wszystkie warzywa, dopraw solą i pierzem oraz skrop sokiem z cytryny.

Ciasto marchewkowe z orzechami 
Składniki: 
  • 5 jajek 
  • 200 g cukru 
  • 3 filiżanki startej marchewki 
  • 250 mąki migdałowej 
  • 100 g migdałów 
  • laska waniliowa 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Przepis: Jajka ubij z cukrem na puszysta masę, dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej formy do pieczenia. Piecz w tem 180 st przez 45-55 min ( do suchego patyczka).

Kofty z surówką z marchewką 
Składniki: 
  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe 
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • pęczek kolendry 
  • sól, czarny pieprz 
  • kumin i kolendra w ziarnach 1 łyżeczka 
  • cytryna 
  • jogurt grecki 400 ml 
  • mięta 1 pęczek 
  • 8 marchewek 
  • sezam 50 g 
  • czerwona cebula 2 szt. 
  • oliwa 
Przepis: Mięso wymieszaj z czosnkiem i podsmażoną cebulką oraz przyprawami i posiekanymi ziołami. Uformuj kofty i odstaw. W tym czasie przygotuj sałatkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem ,kuminem i kolendrą. Dodaj trochę soku z cytryny i oliwę, na koniec wmieszaj posiekane zioła. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Kofty smaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Podawaj z sosem i surówką.

Spanakopita z fetą w cieście filo 
Składniki: 
  • opakowanie ciasta filo 
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 400 g fety 
  • 3 jajka 
  • pieprz 
  • oliwa 
  • masło 
Przepis: Rozcieramy ser z roztrzepanymi jajkami. Zieleninę siekamy, lekko solimy by zmiękła, dodajemy przesmażony na maśle i przestudzony szpinak, dodajemy pieprz, 2 łyżki oliwy i mieszamy masę. Brytfankę o wymiarach ok. 35x25 cm smarujemy oliwą i wykładamy szczelnie dwoma arkuszami ciasta. Brzegi trzeciego zawijamy do góry i pokrywamy farszem. Następnie przykrywamy dwoma arkuszami ciasta. Polewamy je masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.

Więcej na ten temat