Szybka potrawka z morszczuka z warzywami z posypką z siemienia lnianego
- Ok 500g mrożonej włoszczyzny
- 2-3 filety z morszczuka
- 150g dużych pieczarek
- 1 mała puszka pomidorów siekanych
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków owsianych lub innych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Na rozgrzana patelnie z oliwą podsmażyć pieczarki, dalej włoszczyznę i po chwili pomidory.
Po chwili doprawić do smaku i na powierzchni ułożyć kawałki fileta morszczuka. Całość przykryć i pozostawić na średniej mocy.
Na osobnej patelni podprażyć płatki i siemię. Lekko zrumienione przesypać do miseczki, dodać siekane zioła i oliwę. Tak przygotowaną posypką oprószyć gotowe danie.
Super Bowl z pieczonym łososiem, pasta z awokado i prażonymi orzechami
- 50 g makaronu soba
- 1 mała cukinia
- 150 g wędzonego łososia
- garść włoskich orzechów
- 3 dorodne liście jarmużu
- kolorowa sałata
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1 awokado
- 100 g sera feta
- 2 łyżki oliwy
- Sok z cytryny do skropienia awokado i całości
Ugotować makaron Soba w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwą.
Wydrąż awokado, rozgnieć widelcem, połączyć z sokiem z limonki i odstawić.
Ser feta pokroić w kawałki i skropić oliwą.
Łososia wędzonego ugrillować jeśli chcemy podać na ciepło lub połamać w drobniejsze cząstki.
Cukinie umyć i pokroić w drobne cząstki –skropić oliwa i sokiem z cytryny na 10 minut.
Orzechy uprażyć na patelni.
Sałatę umyć i poszarpać
Ułożyć estetycznie składniki w misce i podać na ciepłu lub zimno
Gorąca sałatka z gotowaną wołowiną, gotowane brukselki w mleku z ziemniakami i groszkiem
- 30 dag młodych ziemniaków
- 10 listków świeżej mięty
- sól
- 300g chudego mięsa wołowego – udziec
- Liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- pieprz
- 200g brukselki
- 150g groszku zielonego
- 2 szklanki mleka
- sok z cytryny
- kilka rzodkiewek
- 3 dymki ze szczypiorem
Wołowinę ugotować wkładając do wrzątku, aby nie powstały szumowiny.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C i upiec ziemniaki lekko skropione oliwą.
Jogurt połączyć w naczyniu z tartym czosnkiem i siekaną miętą - doprawić do smaku.
Brukselkę ugotować w mleku kilka minut al dente i połączyć z groszkiem i siekaną miętą.
Ziemniaki wystudzić i pokroić w mniejsze cząstki. Mięso, ugotowane warzywa i ziemniaki ułożyć na półmisku, na wierzchu rozrzucić pokrojone rzodkiewki. Całość podać z jogurtem.
Sałatka w słoiku - gotowana komosa, grillowane tofu, chrupiące warzywa - dressing na oleju z pestek awokado
- 300g komosy
- 300g tofu
- 2 ogórki kiszone
- 2 marchewki
- Kilka rzodkiewek
- 1 bulwa kopru włoskiego
- Ok 100ml oleju z pestek awokado
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 100g młodych listków zielonych
Komosę ugotować wg wytycznych producenta. Tofu skropić oliwą i ugrillować na złoto z każdej strony.
Świeże warzywa pokroić każde w innych kształt.
Sok z limonki, czosnek i oliwe z pestek awokado dokładnie połączyć, aby powstał dressing.
Sałatkę ułożyć warstwami w słoiku.