Pytanie na Śniadanie

Dania na obniżenie cholesterolu cz.3

Szybka potrawka z morszczuka z warzywami z posypką z siemienia lnianego
  • Ok 500g mrożonej włoszczyzny 
  • 2-3 filety z morszczuka 
  • 150g dużych pieczarek
  • 1 mała puszka pomidorów siekanych 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych lub innych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
Na rozgrzana patelnie z oliwą podsmażyć pieczarki, dalej włoszczyznę i po chwili pomidory.
Po chwili doprawić do smaku i na powierzchni ułożyć kawałki fileta morszczuka. Całość przykryć i pozostawić na średniej mocy.
Na osobnej patelni podprażyć płatki i siemię. Lekko zrumienione przesypać do miseczki, dodać siekane zioła i oliwę. Tak przygotowaną posypką oprószyć gotowe danie.

Super Bowl z pieczonym łososiem, pasta z awokado i prażonymi orzechami
  • 50 g makaronu soba
  • 1 mała cukinia
  • 150 g wędzonego łososia
  • garść włoskich orzechów
  • 3 dorodne liście jarmużu
  • kolorowa sałata
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 awokado
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z cytryny do skropienia awokado i całości
Ugotować makaron Soba w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwą.
Wydrąż awokado, rozgnieć widelcem, połączyć z sokiem z limonki i odstawić.
Ser feta pokroić w kawałki i skropić oliwą.
Łososia wędzonego ugrillować jeśli chcemy podać na ciepło lub połamać w drobniejsze cząstki.
Cukinie umyć i pokroić w drobne cząstki –skropić oliwa i sokiem z cytryny na 10 minut.
Orzechy uprażyć na patelni.
Sałatę umyć i poszarpać
Ułożyć estetycznie składniki w misce i podać na ciepłu lub zimno

Gorąca sałatka z gotowaną wołowiną, gotowane brukselki w mleku z ziemniakami i groszkiem
  • 30 dag młodych ziemniaków
  • 10 listków świeżej mięty
  • sól
  • 300g chudego mięsa wołowego – udziec
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • 200g brukselki
  • 150g groszku zielonego
  • 2 szklanki mleka
  • sok z cytryny
  • kilka rzodkiewek
  • 3 dymki ze szczypiorem
Wołowinę ugotować wkładając do wrzątku, aby nie powstały szumowiny.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C i upiec ziemniaki lekko skropione oliwą.
Jogurt połączyć w naczyniu z tartym czosnkiem i siekaną miętą - doprawić do smaku.
Brukselkę ugotować w mleku kilka minut al dente i połączyć z groszkiem i siekaną miętą.
Ziemniaki wystudzić i pokroić w mniejsze cząstki. Mięso, ugotowane warzywa i ziemniaki ułożyć na półmisku, na wierzchu rozrzucić pokrojone rzodkiewki. Całość podać z jogurtem.

Sałatka w słoiku - gotowana komosa, grillowane tofu, chrupiące warzywa - dressing na oleju z pestek awokado
  • 300g komosy
  • 300g tofu
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • Kilka rzodkiewek
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • Ok 100ml oleju z pestek awokado
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 100g młodych listków zielonych
Komosę ugotować wg wytycznych producenta. Tofu skropić oliwą i ugrillować na złoto z każdej strony.
Świeże warzywa pokroić każde w innych kształt.
Sok z limonki, czosnek i oliwe z pestek awokado dokładnie połączyć, aby powstał dressing.
Sałatkę ułożyć warstwami w słoiku.
Więcej na ten temat