POLĘDWICZKI WIEPRZOWE SOUS VIDE W ZIOŁOWEJ SKORUPCE
Składniki:
dwie polędwiczki wieprzowe
oliwa z oliwek
Świeży tymianek
Sól, czarny pieprz
50 g pestek słonecznika
mięta świeża - duży pęczek
20 małych marchewek
3 cm imbiru
2-3 łyżeczki masła
Łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przepis: Marchewki - delikatnie oczyść każdą z nich, a następnie podziel na porcje, przełóż do woreczków do gotowania sous-vide oraz dodaj do każdego z nich 2 plasterki imbiru. Zapakuj przy pomocy pakowarki próżniowej i włóż do piekarnika, który nastaw.... Każdą z polędwiczek osusz, oprósz solą i pieprzem, podziel na dwie części. Każdą porcję mięsa włóż do woreczka do gotowania próżniowego. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i świeży tymianek, a następnie zapakuj polędwiczki przy pomocy pakowarki próżniowej i włóż do piekarnika, który nastaw na.... Po ugotowaniu, wyjmij polędwiczki z woreczków. Przed podaniem podsmaż każdą z nich na rozgrzanej oliwie. Przygotuj posypkę: zmiksuj delikatnie uprażone pestki słonecznika z listkami świeżej mięty. Obtocz w niej każdą polędwiczkę, a następnie pokrój na mniejsze części. Marchewki - przełóż je na patelnię, wraz z sokiem, który powstał w czasie gotowania. Podsmażaj przez kilka minut, do momentu aż marchewki zrobią się błyszczące, a płyn odparuje. Na samym końcu posyp je drobno posiekaną pietruszką. Wyłóż na talerz porcję marchewek, a na nich ułóż pokrojone polędwiczki. Całość udekoruj świeżym tymiankiem.
ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO POD PIERZYNKĄ Z PUREE KALAFIORA
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
sól, czarny pieprz
gałka muszkatołowa
2 cebule
kilka ząbków czosnku
0,75 l passaty pomidorowej
suszone oregano
oliwa z oliwek
kalafior
kilka łyżek masła
0,5 l mleka
200 g parmezanu
Przepis: Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy: oregano i gałka do smaku. Duś przez 15 minut aż sos zgęstnieje. W tym czasie podsmaż na maśle różyczki kalafiora i zalej mlekiem. Gotuj kalafiora aż będą al dente. Zmiksuj wszystko na puree, dopraw solą, pieprzem, gałką i wsyp ser. W naczyniu żaroodpornym wyłóż sos mięsny, a na górę rozsmaruj puree.
ZAPIEKANE ROLADKI Z CUKINI Z SEREM W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
3 twarde cukinie
2 opakowania sera feta
doniczka świeżego tymianku
oliwa
sól, pieprz
oregano - suszone i świeże
2 cebule
kilka ząbków czosnku
10 pomidorów malinowych
1 słoik papryki grillowanej konserwowej
suszone pomidory w oliwie - mały słoik
Przepis: Cukinie - pokrój na plastry i przesmaż do złotego koloru z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos. Podsmaż posiekaną drobno cebule i czosnek, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz paprykę i starte pomidory. Dopraw do smaku solą, pierzem, oregano. Ser wymieszaj z tymiankiem i na każdy plaster cukinii daj łyżeczkę farszu. Zwiń w rulon. Do sosu włóż roladki z cukinii i wstaw do piekarnika.
Musztarda z czarnej gorczycy
10-12 łyżeczek ziaren czarnej gorczycy
8 łyżeczek octu
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Woda
sól
Gładka musztarda z kurkumą
10-12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy
4 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżki soku jabłkowego
Musztarda na miodzie pitnym
10-12 łyżeczek miodu pitnego
6 łyżeczek ziaren czarnej gorczycy
4 łyżeczki soku jabłkowego
6 łyżeczek żółtej gorczycy
2 łyżeczki zmielonych ziaren żółtej gorczycy