Pytanie na Śniadanie

Polędwiczki wieprzowe w sous vide

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE SOUS VIDE W ZIOŁOWEJ SKORUPCE 

 Składniki: 
 dwie polędwiczki wieprzowe 
 oliwa z oliwek 
 Świeży tymianek Sól, czarny pieprz 
 50 g pestek słonecznika 
 mięta świeża - duży pęczek 20 małych marchewek 
 3 cm imbiru 
 2-3 łyżeczki masła
 Łyżka posiekanej natki pietruszki. 

 Przepis: Marchewki - delikatnie oczyść każdą z nich, a następnie podziel na porcje, przełóż do woreczków do gotowania sous-vide oraz dodaj do każdego z nich 2 plasterki imbiru. Zapakuj przy pomocy pakowarki próżniowej i włóż do piekarnika, który nastaw.... Każdą z polędwiczek osusz, oprósz solą i pieprzem, podziel na dwie części. Każdą porcję mięsa włóż do woreczka do gotowania próżniowego. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i świeży tymianek, a następnie zapakuj polędwiczki przy pomocy pakowarki próżniowej i włóż do piekarnika, który nastaw na.... Po ugotowaniu, wyjmij polędwiczki z woreczków. Przed podaniem podsmaż każdą z nich na rozgrzanej oliwie. Przygotuj posypkę: zmiksuj delikatnie uprażone pestki słonecznika z listkami świeżej mięty. Obtocz w niej każdą polędwiczkę, a następnie pokrój na mniejsze części. Marchewki - przełóż je na patelnię, wraz z sokiem, który powstał w czasie gotowania. Podsmażaj przez kilka minut, do momentu aż marchewki zrobią się błyszczące, a płyn odparuje. Na samym końcu posyp je drobno posiekaną pietruszką. Wyłóż na talerz porcję marchewek, a na nich ułóż pokrojone polędwiczki. Całość udekoruj świeżym tymiankiem. 

 ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO POD PIERZYNKĄ Z PUREE KALAFIORA 

Składniki: 
 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 
 sól, czarny pieprz gałka muszkatołowa 
2 cebule 
 kilka ząbków czosnku
 0,75 l passaty pomidorowej 
 suszone oregano 
 oliwa z oliwek 
 kalafior 
 kilka łyżek masła 
 0,5 l mleka 
 200 g parmezanu 

 Przepis: Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy: oregano i gałka do smaku. Duś przez 15 minut aż sos zgęstnieje. W tym czasie podsmaż na maśle różyczki kalafiora i zalej mlekiem. Gotuj kalafiora aż będą al dente. Zmiksuj wszystko na puree, dopraw solą, pieprzem, gałką i wsyp ser. W naczyniu żaroodpornym wyłóż sos mięsny, a na górę rozsmaruj puree. 

 ZAPIEKANE ROLADKI Z CUKINI Z SEREM W SOSIE POMIDOROWYM 

Składniki: 
 3 twarde cukinie 
 2 opakowania sera feta 
 doniczka świeżego tymianku 
 oliwa 
 sól, pieprz oregano - suszone i świeże 
 2 cebule 
 kilka ząbków czosnku 
 10 pomidorów malinowych 
 1 słoik papryki grillowanej konserwowej 
 suszone pomidory w oliwie - mały słoik 

 Przepis: Cukinie - pokrój na plastry i przesmaż do złotego koloru z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos. Podsmaż posiekaną drobno cebule i czosnek, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz paprykę i starte pomidory. Dopraw do smaku solą, pierzem, oregano. Ser wymieszaj z tymiankiem i na każdy plaster cukinii daj łyżeczkę farszu. Zwiń w rulon. Do sosu włóż roladki z cukinii i wstaw do piekarnika. Musztarda z czarnej gorczycy 10-12 łyżeczek ziaren czarnej gorczycy 8 łyżeczek octu 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki oliwy z oliwek Woda sól Gładka musztarda z kurkumą 10-12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki soku jabłkowego Musztarda na miodzie pitnym 10-12 łyżeczek miodu pitnego 6 łyżeczek ziaren czarnej gorczycy 4 łyżeczki soku jabłkowego 6 łyżeczek żółtej gorczycy 2 łyżeczki zmielonych ziaren żółtej gorczycy
Więcej na ten temat