Mini nagety ( dukaty) z kaszy - imitujące te popularne niezdrowe nuggettsy/ sos pomidorowy
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
30g posiekanej natki pietruszki
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
250g kruszonych krakersów – panierka
Ok 500g pomidorów
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Mały pęczek bazylii
Sposób przygotowania
Kasze wypłukać i ugotować w lekko osolonym wrzątku w stosunku 1 cz kaszy i 2 cz wody.
W naczyniu połączyć siekaną natkę, przyprawy, oliwę, wodę i mąkę. Całość połączyć z wystudzoną kaszą i połączyć do otrzymania spójnej masy.
razem z ugotowaną kaszą, aż powstanie spójna masa. W razie potrzeby dodać odrobina mąki, aby otrzymać odpowiednio gęstą masę.
Formować niewielkie dukaciki i obtoczyć w panierce z pokruszonych krakersów.
Nuggetsy smażyć na rozgrzanym oleju lub upiec w rozgrzanym piekarniku do 220 C kilka minut na złoto
Sos pomidorowy – marchew, cebule i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w cząstki. Na rozgrzanym oleju zrumienić warzywa, dodać pomidory i wy -redukować ok 20 minut aż powstanie dość gęsta masa. Całość zmiksować na gładko i doprawić do smaku
Pesto pietruszkowe
Składniki
pęczek pietruszki
garść liści bazylii (dla chętnych dla słodszego smaku)
szklanka dowolnych orzechów (nerkowce, brazylijskie, włoskie, laskowe, migdały)
4-6 łyżek oliwy
sól, pieprz
OPCJONALNIE
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadadzą nam serowy smak)
woda
Wykonanie
W blenderze najpierw miksujemy orzechy. Odkładamy do miski. Dorzucamy umyte i osuszone liście
pietruszki i bazylii, wlewamy olej, solimy. Opcjonalnie dosypujemy płatków drożdżowych
nieaktywnych i dolewamy wody. Blendujemy na masę. Liście, które dorzucamy do pesto powinny być
bez łodyżek i posiekane drobno, aby nie zawinęły się nam wokół ostrzy blendera.
budyń jaglany z truskawkami
Składniki
100 g kaszy jaglanej
0,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowego, migdałowego)
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1-2 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzika np. syropu z agawy)
100 g mrożonych truskawek
Gotujemy kaszę według wskazówek na opakowaniu. Do kaszy dodajemy rozmrożone truskawki, mleko, syrop oraz przyprawę korzenną. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy budyń do miseczek lub szklanek.
SOCZYSTY BURGER BURACZANY
SKŁADNIKI
3 średnie pieczone buraki
1,5 szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka pomidorów w oleju
1 szklanka mąki (pszenna lub bezglutenowa np. kukurydziana, ryżowa lub gryczana)
5 łyżek siemienia lnianego (może być już zmielone)
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
4 łyżeczki wędzonej suszonej papryki słodkiej
1 puszka ciecierzycy
2 cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia
DODATKOWO
10 minibułeczek do burgerów
2 pomidory
garść́rukoli
ajvar lub keczup
2 ogórki kiszone
kiełki brokułu lub słonecznika
majonez
WYKONANIE:
Umytego buraka ze skórką pieczemy w piekarniku w 220 stopniach 15-20 minut. Kaszę gotujemy
według przepisu na opakowaniu. Mielimy siemię lniane, a następnie zalewamy gorącą wodą na kleik.
Ciecierzycę odsączamy z wody i blendujemy.
Cebulę obraną i skrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Do kielicha blendera dodajemy wszystkie składniki: odsączoną ciecierzycę, smażoną cebulę,
ugotowaną kaszę, upieczone i obrane buraki, odsączone z oleju pomidory, płatki drożdżowe
nieaktywne, mąki. Doprawiamy porządnie papryką wędzoną, solą i pieprzem.
Blendujemy, a następnie odstawiamy na 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej. Rękoma formujemy kotlety i smażymy je przez 2 minuty z każdej strony
na złotobrązowy kolor.
Bułki przecinamy na pół. Smarujemy obie części ajvarem, majonezem, układamy rukolę, kotlety,
plastry pomidora, ogórka, kiełki. Podajemy spięte patyczkiem do szaszłyków.
Waniliowy twarożek
Składniki:
2 garście orzechów nerkowców
1 dojrzała gruszka
3 pomarańcze
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka listków mięty
Bagietka
Wyciskamy sok z 2 pomarańczy. Zalewamy nim nerkowce na 40-60 minut.
Namoczone nerkowce odsączamy z soku i blendujemy na gładki krem wraz z łyżeczką cukru
waniliowego i obraną ze skórki i odpestkowaną gruszką.
Smarujemy twarożkiem bagietkę, dekorujemy miętą.