Pytanie na Śniadanie

Soczysty burger buraczany

Mini nagety ( dukaty) z kaszy - imitujące te popularne niezdrowe nuggettsy/ sos pomidorowy 
 
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
 30g posiekanej natki pietruszki 
 2 łyżki musztardy
 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego 
 1 łyżka sosu sojowego 
 2 łyżki oliwy z oliwek 
 3 łyżki wody 
 3-4 łyżki mąki pszennej 
 sól, pieprz do smaku 
 250g kruszonych krakersów – panierka
 Ok 500g pomidorów 
 1 cebula 1 marchewka 
 2 ząbki czosnku 
 Olej do smażenia 
 Mały pęczek bazylii 

 Sposób przygotowania Kasze wypłukać i ugotować w lekko osolonym wrzątku w stosunku 1 cz kaszy i 2 cz wody. W naczyniu połączyć siekaną natkę, przyprawy, oliwę, wodę i mąkę. Całość połączyć z wystudzoną kaszą i połączyć do otrzymania spójnej masy. razem z ugotowaną kaszą, aż powstanie spójna masa. W razie potrzeby dodać odrobina mąki, aby otrzymać odpowiednio gęstą masę. Formować niewielkie dukaciki i obtoczyć w panierce z pokruszonych krakersów. Nuggetsy smażyć na rozgrzanym oleju lub upiec w rozgrzanym piekarniku do 220 C kilka minut na złoto 

 Sos pomidorowy – marchew, cebule i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w cząstki. Na rozgrzanym oleju zrumienić warzywa, dodać pomidory i wy -redukować ok 20 minut aż powstanie dość gęsta masa. Całość zmiksować na gładko i doprawić do smaku Pesto pietruszkowe Składniki pęczek pietruszki garść liści bazylii (dla chętnych dla słodszego smaku) szklanka dowolnych orzechów (nerkowce, brazylijskie, włoskie, laskowe, migdały) 4-6 łyżek oliwy sól, pieprz OPCJONALNIE 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadadzą nam serowy smak) woda Wykonanie W blenderze najpierw miksujemy orzechy. Odkładamy do miski. Dorzucamy umyte i osuszone liście pietruszki i bazylii, wlewamy olej, solimy. Opcjonalnie dosypujemy płatków drożdżowych nieaktywnych i dolewamy wody. Blendujemy na masę. Liście, które dorzucamy do pesto powinny być bez łodyżek i posiekane drobno, aby nie zawinęły się nam wokół ostrzy blendera. budyń jaglany z truskawkami Składniki 100 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowego, migdałowego) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1-2 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzika np. syropu z agawy) 100 g mrożonych truskawek Gotujemy kaszę według wskazówek na opakowaniu. Do kaszy dodajemy rozmrożone truskawki, mleko, syrop oraz przyprawę korzenną. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy budyń do miseczek lub szklanek. 

 SOCZYSTY BURGER BURACZANY SKŁADNIKI 

3 średnie pieczone buraki 
1,5 szklanki kaszy gryczanej 
1 szklanka pomidorów w oleju 
1 szklanka mąki (pszenna lub bezglutenowa np. kukurydziana, ryżowa lub gryczana) 
5 łyżek siemienia lnianego (może być już zmielone) 
 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych 
4 łyżeczki wędzonej suszonej papryki słodkiej 
1 puszka ciecierzycy 
2 cebule 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
sól i pieprz do smaku 
1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia 

 DODATKOWO 
10 minibułeczek do burgerów 
 2 pomidory 
 garść́rukoli 
ajvar lub keczup 
 2 ogórki kiszone 
kiełki brokułu lub słonecznika 
majonez 

 WYKONANIE: Umytego buraka ze skórką pieczemy w piekarniku w 220 stopniach 15-20 minut. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mielimy siemię lniane, a następnie zalewamy gorącą wodą na kleik. Ciecierzycę odsączamy z wody i blendujemy. Cebulę obraną i skrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do kielicha blendera dodajemy wszystkie składniki: odsączoną ciecierzycę, smażoną cebulę, ugotowaną kaszę, upieczone i obrane buraki, odsączone z oleju pomidory, płatki drożdżowe nieaktywne, mąki. Doprawiamy porządnie papryką wędzoną, solą i pieprzem. Blendujemy, a następnie odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Rękoma formujemy kotlety i smażymy je przez 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Bułki przecinamy na pół. Smarujemy obie części ajvarem, majonezem, układamy rukolę, kotlety, plastry pomidora, ogórka, kiełki. Podajemy spięte patyczkiem do szaszłyków. 

 Waniliowy twarożek 

 Składniki: 
2 garście orzechów nerkowców 
1 dojrzała gruszka 
3 pomarańcze 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
kilka listków mięty 
 Bagietka 

 Wyciskamy sok z 2 pomarańczy. Zalewamy nim nerkowce na 40-60 minut. Namoczone nerkowce odsączamy z soku i blendujemy na gładki krem wraz z łyżeczką cukru waniliowego i obraną ze skórki i odpestkowaną gruszką. Smarujemy twarożkiem bagietkę, dekorujemy miętą.
Pasta ze słonecznika z pomidorami 

 Składniki dla 4 osób 
 ok 150g łuskanego ziarna słonecznika 
 ok 50g suszonych pomidorów w oleju – wraz z olejem
 ok 30g natki pietruszki 
 sól i pieprz do smaku 

 Sposób przygotowania Ziarno słonecznika namoczyć w wodzie na noc. Odcedzić następnego dnia i zmiksować z pomidorami i oliwą tak aby pozostały małe grudki. Doprawić do smaku, dodać drobno siekaną natkę i posmarować pieczywo 

 Rozgrzewająca pasta bezjajeczna 

składniki dla 4 osob 
 1 kostka tofu naturalnegpo 
 ½ malej puszki cieciorki 
 3-4 łyżki majonezu wegańskiego 
 1 łyżka musztardy 
 Szczypta kurkumy 
opcjonalnie 1 łyżka miodu
 2 łyżki płatków nieaktywnych drożdży 
 Sól, pieprz do smaku 
 Opcjonalnie siekany szczypiorek do smaku 
 Kiełki do dekoracji 

 Sposób przygotowania Wszystkie składniki należy zmiksować niezbyt dokładnie tak aby pozostały drobne grudki. Doprawić do smaku i posmarować pieczywo 

 Szybka pizza z pozostałej kaszy kukurydzianej - Margherita/ pepperoni 

 750 ml bulionu warzywnego 
 160 g polenty ekspresowej 
 Ok 50g tartego parmezanu
 1 pęczek świeżej bazylii – do sosu 
 Ok 50g mozzarelli 
 1 łyżki oliwy z oliwek 
 2 ząbki czosnku 
 250ml przetartych pomidorów 
 Kilka pomidorków koktajlowych 
 Opcjonalnie kilka plasterków pepperoni 
 Opcjonalnie garść czarnych oliwek drylowanych 
 sól i pieprz do smaku 

 Sposób przygotowania Kaszkę ugotować w bulionie na gęsto, połączyć z tartym serem. Ciepłą masę wylać do okrągłej foremki wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem pergaminowym na ok 1,5cm grubości. Odstawić do wystudzenia. Sos – w naczyniu zmiksować z oliwą, czosnkiem i bazylią. Doprawić do smaku. Na uprzednio wystudzony dyska z kaszy wylać porcje sosu pomidorowego, ułożyć poszarpane kawałki mozzarelli, cząstki pomidorków koktajlowych. Zapiec w 230C ok 8 minut
Więcej na ten temat