Pytanie na Śniadanie

Jaki twaróg najlepszy do czego? Poradnik twarogowy

Twarogi w Polsce to jedne z najpopularniejszych produktów nabiałowych. Od kanapki aż do sernika... Twarożki możemy jeść na słodko i na słono. Możemy robić z nich twarożki na kanapkę, ale także plaster polewać na przykład miodem. Jaki twaróg będzie najlepszy do czego? Chudy czy tłusty? Twaróg krojony, krajanka, a może mielony?

Twarożek Śniadaniowy z suszonymi pomidorami
  • ok. 125–150 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 suszone pomidory odsączone z oleju
  • cebula
  • słodka papryka, papryka wędzona, 
  • pieprz ziołowy, sól, 
  • bazylia 

Twarożek z nasionami
  • ok. 125–150 g twarogu półtłustego
  • łyżka nasion słonecznika
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • łyżka pestek dyni
  • szczypiorek/natka pietruszki
  • pieprz, sól

Twarożek ze świeżymi warzywami
  • ok 125–150 g twarogu
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 rzodkiewki
  • ogórek gruntowy
  • ¼ czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • mały kawałek cukinii
  • sól, pieprz ziołowy oraz oregano 

Twaróg na słodko z bakaliami
  • ok. 125–150 g twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka sezamu cynamon
  • daktyle
  • suszone morele
  • łyżka rodzynek
  • kardamon suszone śliwki

Więcej na ten temat