Pytanie na Śniadanie

Propozycje Tomka Królikowskiego na sobotni obiad cz.3

Grillowana wieprzowina w stylu wietnamskiego bun cha
Składniki dla 3-4 osób:
Marynata do mięsa:
  • 500 g wieprzowiny
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia
Sos:
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 chilli, posiekane
  • ¼ marchewki posiekanej w słupki
Dekoracja:
  • 200-250 g ryżowego makaronu vermicelli
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 1 ogórek pokrojony w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • 1 cebulka dymka pokrojona w plasterki
  • garść posiekanej bazylii lub kolendry
  • garść posiekanych orzechów ziemnych
Mięso pokroić w grubsze plastry, zamarynować i odstawić na minimum 30 minut. Zamarynowane przygotować na rozgrzanej patelni z pomocą programu gotowanie wspomagane i z wykorzystaniem termo sondy.
Przygotować sos: w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i ostudzić.
Przygotować warzywa: pokroić marchew, dymkę, ogórek, cebulę, oczyścić kiełki fasoli mung.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Na talerzach rozłożyć makaron, następnie wszystkie podane składniki: marchewkę, ogórka, kiełki, cebulę, dymkę, zioła i orzechy ziemne. Podawać z sosem.

Burgery z patelni z salsą z pomidorów z mango i chili – serwowane opcjonalnie z bulką
Składniki dla 4 osób:
  • 800g mięsa mielonego z łopatki wołowej, karkówki i udźca (40/40/20)
  • Kilka plastrów bekonu surowego wędzonego
  • 50g czerwonej cebulki
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek dymki
  • Ok 30 g kolendry
  • 1 małe chili
  • Sól, pieprz, chili do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Mięso dobrze wymasować. Uformuj kotlet z burgerówki.
Upewnij się, że jest symetrycznie uformowany i równomiernie gruby na całej powierzchni. Na środku kotleta zrób dziurkę, która zapobiega puchnięciu mięsa.
Usmażyć przy pomocy programu gotowanie wspomagane z wykorzystaniem termosondy.
Salsa – w naczyniu połączyć drobno siekaną cebulę, mango, czerwoną paprykę, dymkę, kolendrę z delikatnym dodatkiem sosu sojowego, cukru, chili i oliwy.

Gruszki sous vide aromatyzowane kardamonem z musem czekoladowym
  • 120 g cukru
  • 400ml wody
  • 1 laska wanilii
  • Kilka owoców kardamonu
  • 4 gruszki, odmiana Williams, twarde, obrane, bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • płatki migdałowe, prażone do dekoracji
Mus:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 6 jajek
Gruszki: Wodę zagotować, odparować o 30 % objętości, dodać wanilie i kardamon. Gruszki obrać pokroić na 4 części, usunąć pestki. Umieścić w worku z syropem. Zamknąć próżniowo. Gotować 20 min w 82*C.
Mus czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i kiedy zmięknie dodać masło i odstawić z grzania – lekko wystudzić.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do czekolady, wymieszać cukrem pudrem.
Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszać dokładnie z czekoladą, aby ta stała się lżejsza. Kolejną porcję piany dodawać i mieszać już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty.
Posypać prażonymi płatkami migdałów.
Więcej na ten temat