Tajska pizza z masłem orzechowym i kurczakiem
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki
- Ok 200ml ciepłej wody
- 7g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos:
- 3 pełne łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Odrobina chilli
- 1 cm imbiru
Składniki na wierzch:
- 2 duże filety kurczaka upieczone
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 100g kolendry
- 200g mozzarelli
Drożdże, cukier, 30ml wody i 1 łyżkę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć w gładkie ciasto z pozostałymi składnikami i ponownie odstawić na ok. 15 minut.
Składniki na sos wymieszać dokładnie razem i finalnie doprawić – powinny być bardzo aromatyczne a stopień ostrości pozostawiam do ustalenia.
Warzywa - marchew obrać i wystrugać obieraczką do warzyw. Cebulę pokroić w cienkie plasterki
Ciasto cienko rozwałkować, rozsmarowujemy na nim sos (jest gęsty, więc potrzeba cierpliwości). Posypujemy mozzarellą, kawałkami kurczaka, warzywami i znowu odrobiną sera. Pizzę upiec ok. 15 minut w ok. 230ºC Podać z poszarpaną kolendrą
Tarta z masłem orzechowym i śliwkami z sezamem
Ciasto
- 200 g mąki pszenej lub orkiszowej (może być również pszenna mąka razowa, ale wówczas należy dodać trochę więcej wody)
- 20 g cukru
- 1 żółtko
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1-2 łyżki zimnej wody - opcjonalnie
Nadzienie
- 500 g śliwek
- 1-2 łyżeczki cukru do posypania
- ok 200g masła orzechowego
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 50 g płatków owsianych
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
Ciasto - Z mąki, cukru, żółtka i masła zagnieść szybko ciasto. Będzie miało na początku strukturę okruchów. Wówczas należy dodać wodę i zagniatać, aż ciasto zacznie się lepić – nie należy robić tego zbyt długo, wystarczy 1-2 minuty.
Kruszonka – połączyć cukier z masłem i płatkami Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm. Piekarnik nagrzać do 200 C. wstawić tatrę i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wysmarować masłem orzechowym, na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki, posypać kruszonką z płatków owsianych. Upiec ok 25 minut w 180 C lub na złoto Przed pokrojeniem dokładnie wystudzić.
Słodka quesadilla z jabłkami i masłem orzechowym
Placki tortilli (składniki na 4-5 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 170 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 500g jabłek
- 200g masła orzechowego
- Ok 50g pestek granatu
- 1 łyżka cukru
- Sok z 1 cytryny
Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do miski. Mleko podgrzać w rondelku, ma być gorące, lecz nie wrzątek, wlać je do składników sypkich, na końcu dodać olej.
Ciasto wyrabiać koło 7 minut (powinno być elastyczne). Ciasto podzielić na 5 części średnica 25 cm i rozwałkować na kształt koła, smażyć na suchej rozgrzanej patelni (30 sekund do minuty).
Tortille przykryć wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut.
Jabłka obrać i obsmażyć z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Granat wyłuskać.
Placek posmarować cienką warstwą masła orzechowego, ułożyć podprażone jabłka i pestki granatu.
Złożyć na pół i zapiec w opiekaczu lub na patelni na złoto.
Własne masło orzechowe w 3 smakach - kawowe/ waniliowe/ kokosowe
Masło kawowe
- 2 espresso
- 2 banany
- 100g prażonych orzechów ziemnych bez łupiny
- Szczypta soli
- 1 łyżka miodu opcjonalnie
Waniliowe
- 1 laska wanilia
- 1 łyżka miodu
- 100g prażonych orzeszków ziemnych
- Szczypta soli
Kokosowe
- 50g płatków kokosa
- 1 łyżka masła kokosowego
- 1 łyżka miodu do smaku
- 100g orzeszków ziemnych