Pytanie na Śniadanie

Bałkańskie inspiracje Joli Kleser cz.2

Pastitsio - zapiekanka grecka makaronowa z mięsem i beszamelem 
Składniki: 
  • makaron pene 500 g 
  • 2 jajka 
beszamel: 
  • 250 g masła BEZ LAKTOZY 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1l mleka BEZ LAKTOZY 
  • 2 jajka 
przyprawy: 
  • sól, biały pieprz, 
  • gałka muszkatołowa 
SOS: 
  • 400 g mięsa mielonego wołowego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 
  • 100 ml przecieru pomidorowego 
  • puszka pomidorów bez skóry pokrojonych 
  • sól, pieprz, 
  • oregano suszone, 
  • cynamon, 
  • kumin 
PRZEPIS: Cebulę i czosnek drobno posiekaj a następnie podsmaż na oliwie, dorzuć mięso i przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kumin, oregano. Smaż kilka minut, podlej winem i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź, dodaj 2 jajka i dobrze wymieszaj. Teraz przygotuj beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i przyprawy i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką). Dopraw gałką muszkatołową i solą, mieszaj do czasu, aż znikną grudki i sos nabierze gęstej konsystencji. Na koniec wbij 2 jajka i dobrze wymieszaj. 1/4 beszamelu dodaj do sosu mięsnego. Prostokątną formę wysmaruj masłem. Na sam dół wyłóż cały makaron, następnie sos mięsny a na koniec cały beszamel. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st 30 min.

Revani- ciasto jogurtowe z Albanii 
Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 1 filiżanka cukru 
  • 1 filiżanka jogurtu BEZ LAKTOZY
  • 1 filiżanka semoliny 
  • 1 filiżanka mąki pszennej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • skórka z 1 cytryny 
SYROP: 
  • 200 g cukru 
  • 200 ml wody 
  • sok z jednej cytryny 
  • jogurt zimny do podania BEZ LAKTOZY 
PRZEPIS: Przygotuj syrop: zagotuj wodę, cukier i sok z cytryny. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj jogurt i przesianą mąkę, semolinę i proszek do pieczenia. Dobrze wszystko wymieszaj. Przygotuj formę na ciasto i wlej całą zawartość. Piecz w tem 180 st przez 35 min. Po wyjęciu polej gorącym syropem i podawaj z zimnym jogurtem.

Chłodnik tarator 
Składniki: 
  • 2 zielone ogórki 
  • jogurt naturalny 250 ml BEZ LAKTOZY 
  • maślanka 250 ml BEZ LAKTOZY 
  • koperek 1 pęczek 
  • czosnek 1 ząbek 
  • sól, pieprz 
  • orzechy włoskie 50 g 
PRZEPIS: Czosnek rozetrzyj z niewielką ilością soli, dodaj do jogurtu i maślanki, dorzuć posiekane zioła, sól i pieprz. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę ogórka. Podawaj z prażonymi i siekanymi orzechami
Więcej na ten temat