Pastitsio - zapiekanka grecka makaronowa z mięsem i beszamelem
Składniki:
- makaron pene 500 g
- 2 jajka
beszamel:
- 250 g masła BEZ LAKTOZY
- 250 g mąki pszennej
- 1l mleka BEZ LAKTOZY
- 2 jajka
przyprawy:
- sól, biały pieprz,
- gałka muszkatołowa
SOS:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów bez skóry pokrojonych
- sól, pieprz,
- oregano suszone,
- cynamon,
- kumin
PRZEPIS: Cebulę i czosnek drobno posiekaj a następnie podsmaż na oliwie, dorzuć mięso i przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kumin, oregano. Smaż kilka minut, podlej winem i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź, dodaj 2 jajka i dobrze wymieszaj. Teraz przygotuj beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i przyprawy i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką). Dopraw gałką muszkatołową i solą, mieszaj do czasu, aż znikną grudki i sos nabierze gęstej konsystencji. Na koniec wbij 2 jajka i dobrze wymieszaj. 1/4 beszamelu dodaj do sosu mięsnego. Prostokątną formę wysmaruj masłem. Na sam dół wyłóż cały makaron, następnie sos mięsny a na koniec cały beszamel. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st 30 min.
Revani- ciasto jogurtowe z Albanii
Składniki:
- 4 jajka
- 1 filiżanka cukru
- 1 filiżanka jogurtu BEZ LAKTOZY
- 1 filiżanka semoliny
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
SYROP:
- 200 g cukru
- 200 ml wody
- sok z jednej cytryny
- jogurt zimny do podania BEZ LAKTOZY
PRZEPIS: Przygotuj syrop: zagotuj wodę, cukier i sok z cytryny. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj jogurt i przesianą mąkę, semolinę i proszek do pieczenia. Dobrze wszystko wymieszaj. Przygotuj formę na ciasto i wlej całą zawartość. Piecz w tem 180 st przez 35 min. Po wyjęciu polej gorącym syropem i podawaj z zimnym jogurtem.
Chłodnik tarator
Składniki:
- 2 zielone ogórki
- jogurt naturalny 250 ml BEZ LAKTOZY
- maślanka 250 ml BEZ LAKTOZY
- koperek 1 pęczek
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz
- orzechy włoskie 50 g
PRZEPIS: Czosnek rozetrzyj z niewielką ilością soli, dodaj do jogurtu i maślanki, dorzuć posiekane zioła, sól i pieprz. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę ogórka. Podawaj z prażonymi i siekanymi orzechami