Pytanie na Śniadanie

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków w sosie pieczarkowym

Składniki na kotlety: 
¾ 300g kiszonej kapusty, 
¾ 500g ziemniaków, 
¾ 2 białe cebule,
 ¾ 2 jajka,
 ¾ 2 łyżki mąki,
 ¾ 2 łyżki bułki tartej, 
¾ 1 łyżeczka mielonego kminku,
 ¾ pieprz i sól, 
¾ olej do smażenia;

 sos pieczarkowy 
¾ 800g małych pieczarek, 
¾ 1 duża biała cebula, 
¾ 100ml białego wytrawnego wina,
 ¾ olej do smażenia, 
¾ 500ml wywaru warzywnego, 
¾ 200ml śmietanki 30%, 
¾ sól i pieprz; 
1 duży pęczek koperku 

Przepis: Kapustę przepłucz zimną wodą i bardzo dobrze odsącz z wody. Przesiekaj. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odsącz i przeciśnij przez praskę. Schłodź ziemniaki, połącz z kapustą, posiekanymi bardzo drobno cebulami, dodaj mąkę i bułkę tartą, całość wymieszaj i dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Wbijaj jajka, formuj kotlety i smaż je z obu stron na patelni na oleju. W międzyczasie pokrój w drobne plasterki pieczarki i cebulę w piórka. Przysmaż oba warzywa na oleju, dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i odparuj na dużym ogniu, dodaj wywar i duś aż zredukuje się o połowę. Dodaj śmietankę i zredukuj znowu o połowę. Sprawdź słoność. Wyłóż sos, układaj na wierzchu kotlety i polej je resztą sosu. Potnij koperek i ozdob nim całe danie. Gotowe
Żeberka w ostrym sosie z kapustą kiszoną, fasolą i jabłkiem 

 Składniki na żeberka: 
¾ 2 pasy żeber wieprzowych, 
 ¾ 4 liście laurowe,
 ¾ 6 ziaren ziela angielskiego, 
 ¾ 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
 ¾ 1 słoiczek sosu hoisin, 
 ¾ 4 ząbki czosnku,
 ¾ 2 papryczki chili, 
 ¾ 5cm korzenia imbiru,
 ¾ 100 ml sosu sojowego jasnego, 
 ¾ 50 ml oleju ryżowego, 
1 łyżka sosu rybnego,
 ¾ 4 dymki (białe części);
 
kapusta 
 ¾ 500g kiszonej kapusty, 
 ¾ 500g białej ugotowanej fasoli, 
 ¾ 2 kwaśne jabłka, 
 ¾ 1 biała cebula, 
 ¾ sól i pieprz, 
olej ryżowy do smażenia; 
zielone części dymek 

Przepis: Zagotuj 4 litry dobrze osolonej wody, dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Wrzuć do środka żeberka i gotuj około 7 minut. W tym czasie na WOKu rozgrzej olej ryżowy i wrzuć na niego w tej kolejności posiekane: czosnek, chili, imbir i całe dymki, szybko całość „zgaś” sosem sojowym i rybnym. Dodaj sos hoisin. Wyłóż na blasze obgotowane żeberka i całość polej gorącym sosem. Wstaw do piekarnika na 180 stopni na około 25-30 minut. W tym czasie podsmaż na oleju ryżowym cebulę w piórkach, dodaj kiszoną kapustę, sprawdź słoność, dodaj pieprz. Smaż aż kapusta z cebulą będą brązowe. W tym czasie pokrój drobno jabłka i dodaj na końcu, przesmaż i dodaj fasolę. Wymieszaj całość i wykładaj pod pocięte żeberka. Całość posyp obficie zieloną dymką. Gotowe
Łosoś w cytrynach i koprze z sałatką ze smażonych ogórków kiszonych w oleju sezamowym 

 Składniki: 
¾ 4 kawałki łososia bez skóry,
 ¾ 2 cytryny pokrojone w bardzo cienkie plasterki, 
 ¾ 1 pęczek drobno pokrojonego kopru, 
 ¾ sól, pergamin, 
 ¾ oliwa z oliwek; 

 Sałatka z ogórków 
 ¾ 8 kiszonych ogórków,
 ¾ 1 biała cebula, 
 ¾ sól, pieprz, 
oliwa z oliwek, 
 ¾ 1 łyżka ziaren sezamu, 
1 łyżka olej sezamowego, 
1 łyżeczka sosu sriracha, 
1 łyżeczka brązowego cukru; 
 ¾ pęczek tajskiej bazylii 

Przepis: Łososia delikatnie nasmaruj oliwą, poszatkuj drobno koper i dzięki oliwie obtocz w nim rybę. Delikatnie posól i obłóż całego łososia cytrynami. Zawiń go w pergamin i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 12-15 minut. W tym czasie zrób szybką sałatkę podsmażając na oliwie pocięte w grubą kostkę ogórki kiszone ze skórką. Dodaj pieprz, sprawdź słoność, dodaj sos sriracha i cukier a następnie po krótkim podgrzewaniu zgaś ogień, dodaj surową cebulkę, ziarna sezamu i olej sezamowy. Całość wymieszaj, wykładaj a na wierzchu układaj łososia. Całość dekoruj tajską bazylią. Gotowe
Więcej na ten temat