Żeberka w ostrym sosie z kapustą kiszoną, fasolą i jabłkiem
Składniki na żeberka:
¾ 2 pasy żeber wieprzowych,
¾ 4 liście laurowe,
¾ 6 ziaren ziela angielskiego,
¾ 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
¾ 1 słoiczek sosu hoisin,
¾ 4 ząbki czosnku,
¾ 2 papryczki chili,
¾ 5cm korzenia imbiru,
¾ 100 ml sosu sojowego jasnego,
¾ 50 ml oleju ryżowego,
1 łyżka sosu rybnego,
¾ 4 dymki (białe części);
kapusta
¾ 500g kiszonej kapusty,
¾ 500g białej ugotowanej fasoli,
¾ 2 kwaśne jabłka,
¾ 1 biała cebula,
¾ sól i pieprz,
olej ryżowy do smażenia;
zielone części dymek
Przepis:
Zagotuj 4 litry dobrze osolonej wody, dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Wrzuć do środka żeberka i gotuj około 7 minut. W tym czasie na WOKu rozgrzej olej ryżowy i wrzuć na niego w tej kolejności posiekane: czosnek, chili, imbir i całe dymki, szybko całość „zgaś” sosem sojowym i rybnym. Dodaj sos hoisin. Wyłóż na blasze obgotowane żeberka i całość polej gorącym sosem. Wstaw do piekarnika na 180 stopni na około 25-30 minut. W tym czasie podsmaż na oleju ryżowym cebulę w piórkach, dodaj kiszoną kapustę, sprawdź słoność, dodaj pieprz. Smaż aż kapusta z cebulą będą brązowe. W tym czasie pokrój drobno jabłka i dodaj na końcu, przesmaż i dodaj fasolę. Wymieszaj całość i wykładaj pod pocięte żeberka. Całość posyp obficie zieloną dymką. Gotowe