Ziemniaki zapiekane al’a hasselback z wędzonym boczkiem, marynowanym pepperoni i serem
- 4 duże ziemniaki
- 4 plastry boczku wędzonego
- 4 marynowane papryczki pepperoni
- 100 g sera żółtego np. goudy
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- Sól, pieprz do smaku
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta gałki muszkatołowej
Dobrze umyte ziemniaki kroimy w plastry ok 0,5cm. Nie nacinając do końca, tak żeby powstały kieszonki i się nie rozpadły. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, układamy w naczyniu żaroodpornym o wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 10min. Po tym czasie gdy odrobinę zmiękną do kieszonek wkładamy plastry boczku, sera i pokrojone papryczki, część sera zostawiamy na później. Do blaszki z ziemniakami dorzucamy masło, rozgnieciony czosnek i gałązki tymianku i ponownie wkładamy do piekarnika po 15 minutach na wierzchu posypujemy pozostałym tartym serem i zapiekamy aż się rozpuści, podajemy prosto z pieca.
Francuska zapiekanka z puree ziemniaczanym, klopsikami cielęcymi i pieczarkami
Klopsiki:
- jedna biała cebula
- 0,5 kg mielonej cielęciny
- jedno jajko
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz do smaku
- kajzerka namoczona w mleku
- 3 łyżki bułki tartej
Puree:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
- łyżka musztardy francuskiej
- pęczek koperku
- 100 g żółtego sera
- 50 g sera do posypania
W misce mieszamy mieloną cielęcinę, jajko, namoczoną bułkę, pokrojoną w kostkę i usmażoną wcześniej cebulę, bułkę tartą, dobrze wyrabiamy żeby masa buła jednolita, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i formujemy dość spore pulpety. Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy pulpety, gotujemy ok 10minut i wystudzamy.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gdy są jeszcze gorące, dodajemy śmietankę, rozpuszczone masło i musztardę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie rozbijamy tłuczkiem aż powstanie puree, następnie wystudzamy na tyle żeby ser, który musimy dodać się nie rozpuścił i dodajemy starty ser razem z posiekanym koprem, dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę układamy pulpety dociskając je tak żeby zanurzyły się w połowie, na wierzch posypujemy więcej tartego sera i zapiekamy w temperaturze 200C ok 20 minut.
Ziemniaki faszerowane sałatką ze śledzi, zapiekane pod kaparowym beszamelem
- 6 dużych ziemniaków
- 2 filety śledziowe
- Pęczek natki
- Czerwona cebula
- 50 g kaparów
- Cytryna
- 2 Łyżki oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 0,5 l ciepłego mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, wystudzamy, przekrajamy na pół i wydrążamy część środka tak żeby powstało miejsce na farsz. Część ziemniaków którą wydrążyliśmy, siekamy w kostkę, w taką samą kroimy śledzie, czerwoną cebulę i razem mieszamy, doprawiamy posiekaną natką, sokiem z cytryny, pieprzem i oliwą, dokładnie mieszamy. Sałatką faszerujemy ziemniaki i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. W rondlu z masła, mąki i mleka sporządzamy beszamel, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, na koniec dodajemy kapary i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy i zalewamy ziemniaki. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i zapiekamy przez 15minut.