Pytanie na Śniadanie

Pączki z różnych stron świata cz.4

Donuts - amerykańskie pączki
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 20 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka rumu (wódki lub spirytusu)
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa
  • słodka posypka np. wiórki kokosowe
Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).
Masło roztopić. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, wyrośnięty zaczyn i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. .Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na grubość 1 cm. Wykrawać donaty specjalną foremką i w środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić kolejne donaty.
Donaty układać na posypanym mąką blacie lub desce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Donaty smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron.  Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
Przygotować lukier. Przesiany cukier puder umieścić w miseczce, a następnie utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać dość gęsty lukier.
Górną stronę pączka zanurzyć krótko w lukrze, podnieść, poczekać aż nadmiar lukru spłynie z powrotem do miski, odwrócić, poruszając donatem rozprowadzić lukier równomiernie i ewentualnie posypać posypką cukrową. Pozostawić do zastygnięcia.

Loukoumades  - greckie pączki
  • 240 g mąki
  • 120 ml mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży aktywnych
  • 1l oleju sezamowego
  • 340 g miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Upewnij się, że drożdże stają się aktywne. Do dużej miski wsyp mąkę i sól i wlej mieszaninę drożdży. Dodaj 1 szklankę ciepłej wody i wymieszaj składniki trzepaczką, aż będą gładkie. Ciasto powinno być luźne i lepkie, a nie sztywne ani twarde. Jeśli ciasto jest zbyt sztywne, dodaj trochę więcej wody.
Przykryj miskę folią i ścierką do naczyń i umieść miskę w ciepłym miejscu. Pozostawić do wyrośnięcia aby ciasto podwoiło  rozmiar (1-2 godziny). Poszukaj bąbelków na rosnącym cieście, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Napełnij średniej wielkości garnek jedną czwartą drogi olejem roślinnym i podgrzej do 170 st . Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, sięgnij do masy ciasta, wyciągnij garść ciasta i wyciśnij. Ciasto przechodzi przez kciuk i palec wskazujący. Zanurz łyżkę w szklance zawierającej olej roślinny, wyjmij ciasto z dłoni i wrzuć do gorącego oleju. Rób to, aż na rozgrzanym oleju będzie smażonych 8-10 kulek.
Gdy kulki będą złotobrązowe, wyjmij je z gorącego oleju łyżką cedzakową i połóż na naczyniu z papierowymi ręcznikami. Powtarzaj ten proces, aż całe ciasto zostanie zużyte.
Aby zrobić syrop miodowy, podgrzej miód i wodę w małym rondelku. Podgrzewaj i mieszaj w niskiej temperaturze, aż będzie ciepły.
Do podania ułożyć kulki ciasta na półmisku, skropić miodem lub syropem miodowym i posypać cynamonem. W razie potrzeby można również posypać sezamem

Malasadas - pączki portugalskie
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mleka skondensowanego
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 40 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder
  • 1 l olej do smażenia
Masło rozpuść i lekko przestudź. Mleko i wodę lekko podgrzej, powinny być letnie, nie gorące. Jajka roztrzep widelcem. Połącz wszystkie płynne składniki razem i wymieszaj. Mąkę połącz  z cukrem i drożdżami. Do suchych składników dodawaj płynne jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Energicznie wymieszaj mikserem lub ręcznie. Odstaw na 30-45 minut aż podwoi swoją objętość. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180°C. Łyżką nakładaj ciasto bezpośrednio do gorącego oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz też natłuścić dłonie w oleju i formować kulki z ciasta. Osącz z nadmiaru oleju, a następnie obtocz je lekko w cukrze.

Szybkie serowe pączki
  • 250 g białego sera
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia 
sos czekoladowy:
  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy z 1 owocu
Cukier utrzyj z jajkami za pomocą miksera na puch. Dodaj biały ser i  zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia  i wymieszaj. Tłuszcz rozgrzej do 160-170°C.Za pomocą łyżki lub dwóch łyżek jeśli pączki mają mieć ładniejszy kształt, wykładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym. Przygotuj sos czekoladowy: W niewielkim garnku umieść  śmietankę i podgrzej na najmniejszej mocy palnika , dorzuć połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Podawaj do pączków.
Więcej na ten temat