Ryba duszona w sosie pomidorowym, kaparami i oliwkami
- mrożonki: włoszczyzna -150 g
- 2 puszki pomidorów w puszcze (bez skóry)
- kapary - mały słoiczek
- oliwki kalamaty - mały słoiczek
- bazylia - doniczka
- sól, czarny pieprz
- oregano suszone
- oliwa z oliwek
- polędwiczka z dorsza - 2 szt.
- 2 długie bagietki
Rozgrzej woka, wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć włoszczyznę, dopraw solą i pieprzem i smaż kilka minut. Następnie dodaj posiekane kapary, oliwki bez pestki oraz pomidory z puszki, dopraw suszonym oregano i duś kilka minut. Dorsza pokrój na 4 równe części, oprósz solą i pieprzem i włóż do sosu pomidorowego. Duś 10 min, dorzuć świeżą bazylię i podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.
Azjatyckie klimaty – krewetki, brokuły, makaron sojowy
- krewetki mrożone (obrane, oczyszczone) 20 szt.
- czosnek 3 ząbki
- szalotka 1 duża
- kolendra świeża 1 doniczka
- limonka 1 szt.
- sezam czarny 25 g
- groszek cukrowy 300 g
- soja sos
- olej sezamowy
- makaron sojowy grube nitki 1 opakowanie
- płatki suszonego chilli lub świeża papryczka chilli
Makaron sojowy zalej wrzątkiem. Na rozgrzanego woka wlej olej i posiekaną w kostkę szalotkę następnie czosnek pokrojony w plasterki. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą chilli i smaż kilka minut aż szalotka zmięknie. Następnie dodaj krewetki i groszek cukrowy, dopraw sosem sojowym. Dodaj makaron sojowy, dopraw limonką, posyp sezamem i kolendrą.
Ananas smażony w woku w cynamonie podawany z lodami
- opakowanie mrożonego ananasa
- cynamon 1 łyżka
- miód 2 łyżki
- masło 50 g
- opakowanie ulubionych lodów waniliowych
- wiórki kokosowe 100 g
Do woka wrzuć masło, miód i cynamon. Gdy masło się rozpuści i składniki dobrze połączą wrzuć ananasa i smaż kilka minut. Podawaj z zimnymi lodami i wiórkami kokosowymi