Pytanie na Śniadanie

Dania z mrożonek warzywnych i owocowych cz.2

Ryba duszona w sosie pomidorowym, kaparami i oliwkami
  • mrożonki: włoszczyzna -150 g
  • 2 puszki pomidorów w puszcze (bez skóry)
  • kapary - mały słoiczek
  • oliwki kalamaty - mały słoiczek
  • bazylia - doniczka
  • sól, czarny pieprz
  • oregano suszone
  • oliwa z oliwek
  • polędwiczka z dorsza - 2 szt.
  • 2 długie bagietki
Rozgrzej woka, wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć włoszczyznę, dopraw solą i pieprzem i smaż kilka minut. Następnie dodaj posiekane kapary, oliwki bez pestki oraz pomidory z puszki, dopraw suszonym oregano i duś kilka minut. Dorsza pokrój na 4 równe części, oprósz solą i pieprzem i włóż do sosu pomidorowego. Duś 10 min, dorzuć świeżą bazylię i podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.

Azjatyckie klimaty – krewetki, brokuły, makaron sojowy
  • krewetki mrożone (obrane, oczyszczone) 20 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • szalotka 1 duża
  • kolendra świeża 1 doniczka
  • limonka 1 szt.
  • sezam czarny 25 g
  • groszek cukrowy 300 g
  • soja sos
  • olej sezamowy
  • makaron sojowy grube nitki 1 opakowanie
  • płatki suszonego chilli lub świeża papryczka chilli
Makaron sojowy zalej wrzątkiem. Na rozgrzanego woka wlej olej i posiekaną w kostkę szalotkę następnie czosnek pokrojony w plasterki. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą chilli i smaż kilka minut aż szalotka zmięknie. Następnie dodaj krewetki i groszek cukrowy, dopraw sosem sojowym. Dodaj makaron sojowy, dopraw limonką, posyp sezamem i kolendrą.

Ananas smażony w woku w cynamonie podawany z lodami
  • opakowanie mrożonego ananasa
  • cynamon 1 łyżka
  • miód 2 łyżki
  • masło 50 g
  • opakowanie ulubionych lodów waniliowych
  • wiórki kokosowe 100 g
Do woka wrzuć masło, miód i cynamon. Gdy masło się rozpuści i składniki dobrze połączą wrzuć ananasa i smaż kilka minut. Podawaj z zimnymi lodami i wiórkami kokosowymi

Więcej na ten temat