Pulpety w sosie truflowym
- 500g mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajo
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- ½ cebuli pokrojonej w kostkę
- Świeży posiekany tymianek
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki pasty truflowej
- Mąka pszenna
- Olej
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem dodajemy jajko, cebulę czosnek oraz tymianek i dokładnie wyrabiamy. Formujemy w kulki które następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu. W osobnym garnku szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno dodajemy śmietanę 30% oraz pastę truflową. Całość odparowujemy do o około 1/3.
Gdy sos jest odparowany przekładamy do niego pulpety i gotujemy jeszcze przez około 4-5 minut. (Jeżeli pulpety są duże podczas smażenia można zalać je bulionem i gotować dusić je przez około 5-7 minut).
Pulpety wspaniale komponują się z kaszą pęczak, gryczaną lub makaronem.
Zrazy z mięsa mielonego w sosie borowikowym
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 20g bułki tartej,
- sól, pieprz,
- 1 cebula pokrojona w piórka,
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki,
- 100 g ogórków kiszonych pokrojonych w słupki,
- 30g musztardy rosyjskiej,
- 150 ml bulionu grzybowego z kawałkami borowików,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 10 g masła,
- Natka pietruszki,
- mąka pszenna,
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy.
Z mięsa formujemy kulki, spłaszczamy je smarujemy musztardą i nakładamy cebulę, ogórka oraz boczek i formujemy owalne kotlety „zrazy”. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania brązowego koloru. Następnie obsmażone zrazy przekładamy do garnka i zalewamy bulionem grzybowym z kawałkami borowików. Gotujemy przez około 15 minut.
Wyjmujemy zrazy a bulion z gotowania zagęszczamy zasmażką i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu układamy zrazy które polewamy sosem. Zrazy wspaniale komponują się z kaszą pęczak, gryczaną lub też kus-kus.
Kotlety mielone zapiekane z puree ziemniaczanym z serem w pikantnym sosie pomidorowym
- 400g mielonej wołowiny
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- Natka pietruszki
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 150 g puree ziemniaczanego
- 50g startego sera gouda
- Sól, pieprz
Sos:
- 100g pulpy pomidorowej
- 20ml oleju
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- zioła prowansalskie
- Olej
- Sól, pieprz
W misce mieszamy pulpę pomidorową olejem papryką wędzoną oraz mieszanka ziół prowansalskich oraz wędzoną papryką.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, papryką wędzoną, dodajemy posiekany czosnek, cebulę, jajo, mąkę posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki które układamy na blasze wypełnionej przygotowanym uprzednio sosem jedna obok drugiej.
Następnie np. spodem szklanki robimy w nich wgłębienie w które wyciskamy z rękawa puree ziemniaczane. Tak naszprycowane pulpety posypujemy tartym serem.
Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Mięsne kulki zapiekane w cukinii z sosem serowym
- 2 cukinie
- Klopsiki
- 300 g mielonego mięsa jagnięcego
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- świeża kolendra posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 małe jajko
- 15 g masła
- 1łyżeczka kminu rzymskiego
- pieprz czarny
- sól
Sos:
- 150ml śmietanki 30%
- 50 g sera dojrzewającego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Cukinie kroimy w grube plastry i wykrajamy środek. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy po 2 minuty z obu stron (tak aby cukinia stała się al dente).
Do jagnięcego mięsa dodajemy posiekana cebulą oraz czosnek, pestki słonecznika, jajo, masło, kumin, sól, pieprz i kolendrę. Dokładnie wyrabiamy tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Formujemy kulki i wkładamy je w zgrillowane plastry cukinii. Cukinie układamy na natłuszczonej blasze (lub garnku).
Pieczemy przez 25–30 min w temperaturze 180°C.