Płonące „crepes suzette”
Składniki:
Naleśniki:
- szkl. mąki
- szczypta soli
- 4 jajka (w tym 2 całe i 2 żółtka)
- 2 szkl. mleka
- 3 łyżki cukru
- likier pomarańczowy do smaku
- ekstrakt waniliowy
- 50 g roztopionego masła
- masło do smażenia
Sos:
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- skórka ze startej cytryny i pomarańczy
- 100 ml soku z pomarańczy
- kilka filecików pomarańczowych
- 50 ml koniaku
Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki, następnie dodajemy po kolei sól, jajka, żółtka, mleko i wyrabiamy na gładką masę. Następnie dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i likier, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę ciepłej wody, roztopione masło i smażymy naleśniki. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy masło z cukrem na sos, gdy się zkarmelizuje dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy, fileciki oraz likier i sok. Gotujemy na zmniejszonym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Częścią sosu smarujemy naleśniki i składamy je w rożki, kładziemy do patelni z pozostałym sosem i podgrzewamy w nim naleśniki, gdy się zagotuje dolewamy koniak i podpalamy, tak podajemy na stół.
Naleśniki z twarożkiem i słonymi orzechami
Składniki:
Ciasto:
- szkl. mąki
- szkl. mleka 3,2%
- 100 ml wody
- łyżka cukru
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 200 g twarogu półtłustego
- 100 g serka homogenizowanego
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- łyżka masła orzechowego
- 50 g rodzynek
- masło do smażenia
Ze składników na ciasto sporządzamy jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki i odkładamy do wystygnięcia. W oddzielnej misce rozgniatamy twaróg, mieszamy go z serkiem homogenizowanym, tak żeby się połączyły, następnie dodajemy posiekane orzechy ziemne, połowę masła orzechowego i rodzynki (wcześniej sparzone w gorącej wodzie). Nadzienie układamy na naleśnikach i zawijamy w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło, gdy się rozpuści dodajemy pozostałą część masła orzechowego i układamy naleśniki. Obsmażamy z obu stron na złocisty kolor.
Naleśniki z soczewicą, chorizo i sosem pomidorowym
Składniki:
Ciasto:
- szkl. mąki
- szkl. mleka 3,2%
- 100 ml wody
- jajko
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- ½ łyżeczki curry
Farsz:
- 100 g zielonej soczewicy ugotowanej
- 150 g kiełbasek chorizo
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- ½ szkl. wody
- 100 g żółtego sera
Sos:
- 300 g pomidorów pelati
- ząbek czosnku
- papryczka chilli
- sól, pieprz
- łyżka cebuli granulowanej
- oliwa do smażenia
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Po wymieszaniu wszystkich składników na jednolitą masę, powinniśmy uzyskać konsystencję śmietanki. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie smażymy naleśniki i odkładamy do wystygnięcia. Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy kiełbaski chorizo pokrojone w kostkę, dodajemy posiekany czosnek i cebulę, smażymy aż chorizo się skarmelizuje i cebula będzie zeszklona, dodajemy ugotowaną soczewicę, dolewamy wodę i dusimy mieszając aż woda odparuje. Odkładamy do wystudzenia i dodajemy starty żółty ser, dokładnie mieszamy i zawijamy naleśniki z nadzieniem na kształt rożków. W oddzielnym garnku przesmażamy czosnek, dodajemy pomidory pelati, cebulę granulowaną i chilli, gotujemy kilka minut aż smaki się połączą i doprawiamy solą i pieprzem, mixujemy i dusimy jeszcze przez chwilę. Taki sos wlewamy do naczynia żaroodpornego na sosie układamy faszerowane naleśniki, przykrywamy i wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na ok 20 minut.
Naleśniki z wołowiną zapiekane pod beszamelem
Składniki:
Ciasto:
- szkl. mąki
- szkl. mleka 3,2%
- 100 ml wody
- jedno jajko
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
Farsz:
- ½ kg mielonej wołowiny
- biała cebula
- 100 g ugotowanej kaszy pęczak
- ząbek czosnku
- bakłażan
- kolorowa papryka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- pęczek natki
- cukinia
- szkl. bulionu warzywnego
- papryczka chilli
- 50 g zielonych oliwek
Sos:
- 50 g masła
- 80 g mąki pszennej
- ½ litra ciepłego mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Po wymieszaniu wszystkich składników na jednolitą masę, powinniśmy uzyskać konsystencję śmietanki, odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie smażymy naleśniki i odkładamy do wystygnięcia. W tym czasie na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę, bakłażana, cukinie i oliwki. Smażymy razem kilka minut i dodajemy mięso wołowe. Dokładnie mieszamy i dolewamy bulion, po chwili dodajemy również pęczak, wszystko razem dusimy aż farsz zgęstnieje, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pierzem, siekaną natką i chilli. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie zwijamy naleśniki z farszem podobnie do krokietów. W tym czasie sporządzamy beszamel, który następnie cienką warstwą wylewamy na dno naczynia, następnie układamy naleśniki i przykrywamy warstwą beszamelu. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut, przez ostatnie 5 minut zwiększamy temperaturę do 200 stopni.